Societatea de Transport Public Timișoara ar trebui să se transforme într-una eficientă în viitorul apropiat. Măsurile care trebuie luate în acest sens au fost adunate într-un plan de restructurare, care a fost aprobat în unanimitate, marți seara, în ședința Consiliului Local Timișoara.

Este cel mai important pas pe care STPT îl face pentru a deveni o companie modernă de transport, o companie viabilă care răspunde așteptărilor călătorilor săi. Începe astfel, primul proces real de restructurare al companiei, pentru a-și eficientiza activitatea, a-și reduce datoriile istorice și a-și îmbunătăți serviciile. Primăria a sprijinit și sprijină din plin acest demers și face eforturi consistente pentru a pune societatea pe fundații solide. Am plătit restanțele create de conflictul instituțional din 2021 între foștii directori de la STPT și SMTT (Societatea Metropolitană de Transport Timișoara), conducerea celor două organizații a fost înlocuită cu o conducere profesionistă, oprim bulgărele de datorii istorice și am contractat o sumă record de fonduri europene pentru a schimba complet flota de transport public local și sistemul de ticketing”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Societatea de Transport Public Timișoara a adunat datorii în perioada 2010 – 2016 către statul român, care au rămas restante până în prezent.

În acest context, restructurarea financiară vine împreună cu o restructurare de natură operațională și un set de măsuri rigide, care obligă STPT să se modernizeze și să-și respecte obligațiile fiscale. Restructurarea societății de transport va crea o companie viabilă, cu capacitatea să gestioneze o flotă de transport în proces de schimbare completă, să asigure mentenanța noilor vehicule, să crească frecvența curselor și punctualitatea mijloacelor de transport”, a informat Primăria Timișoara.

Cele mai importante măsuri sunt: informatizarea companiei printr-un sistem de tip ERP, care integrează toate fluxurile operaționale și contabile (de exemplu, câți km au fost parcurși zilnic, cât combustibil folosit, câte încasări, câți călători, costuri de operare etc.); monitorizarea consumurilor de combustibil pentru vehicule precum și monitorizarea vehiculelor printr-un sistem GPS modern, pentru a elimina furturile; implementarea unui sistem de e-ticketing pentru a crește încasările directe (vânzări de bilete/abonamente), dar și pentru a monitoriza încasările (practic, în orice moment se va putea verifica în timp real câți călători sunt în fiecare mijloc de transport și câți au plătit călătoria); angajarea a 150 de vatmani și șoferi pentru a crește frecvența mijloacelor de transport public și a spori atractivitatea transportului public și numărul călătorilor; eliminarea a 60 de posturi prin digitalizarea și automatizarea procedurilor și a 20 de posturi prin comasare departamentelor funcționale; sistematizarea serviciilor de publicitate și reorganizarea departamentului de marketing pentru a crește veniturile companiei; dezvoltarea serviciului de Infrastructură (linii de cale, rețea aeriană) pentru a realiza lucrări de modernizare a infrastructurii de transport din Timișoara; extinderea serviciilor STPT pentru a realiza investiții de modernizare a iluminatului stradal din Timișoara, pentru a crește veniturile companiei; deschiderea serviciului de Inspecție Tehnică Periodică (ITP) către alte companii cu aceeași clasă de vehicule, pentru a crește veniturile companiei; modificarea contractului care reglementează relația dintre companie și administrațiile locale, proces deja aflat în derulare; instituirea de măsuri de guvernanță și control la nivelul administrării companiei.

Planul de restructurare se aplică pe o perioadă de șapte ani pentru restructurarea datoriilor fiscale. Implementarea măsurilor aferente restructurării operaționale se va realiza într-un termen de trei ani.