Consilierul „artificial” ION se comportă fix ca mulţi dintre politicienii/şefii de instituţii din Bucureşti: fură munca celor din teritoriu. Mă aşteptam ca scrisoarea primarului din Ciugud să conţină mai multe referiri privind nevoia de descentralizare. Dacă regiunea europeană în care trăim nu va fi pulverizată de război, atunci trebuie să reluăm tema descentralizării reale a administraţiei româneşti. Suntem probabil cea mai centralizată ţară din Europa după Rusia; nici înainte de 1989 autorităţile locale şi judeţene nu erau atât de dependente de caracatiţa din Bucureşti.

Cei care au lucrat în aparatul de stat la vremea respectivă îşi amintesc cu siguranţă de faptul că primul-secretar al judeţului chiar avea putere de decizie, că primarii, şefii de instituţii nu se raportau la structurile centrale, ci la cele judeţene. Am dat acest exemplu ca să înţeleagă toată lumea că ce trăim în materie de centralism în 2023 în România este fără precedent.

Astăzi, un preşedinte de consiliu judeţean nu are nicio putere reală, despre prefect e inutil să discutăm. Funcţiile acestea au devenit decorative. Este anormal ca o primărie să depindă de Bucureşti pentru construcţia unei grădiniţe! Aşa ceva nu există în niciun stat UE. Este absurd să susţinem un aparat central gigantic, iar în teritoriu instituţiile deconcentrate, autorităţile, etc să ducă lipsă de personal. Centralizarea excesivă înseamnă blocaj administrativ, corupţie, ineficienţă, în final haos.


(Text preluat de pe Facebook)