Cristian Amza, administratorul special al Colterm, a atras atenția, printr-o înștiințare transmisă Primăriei Timișoara, că în cazul în care nu se vor cumpăra certificatele de poluare aferente anului trecut, compania de termoficare riscă să intre în faliment. De asemenea, Colterm se pregătește să dea Primăria Timișoara în judecată pentru o datorie de aproape 70 milioane lei,
„Prin prezenta vă comunicăm faptul că având în vedere multiplele solicitări pe această temă, soldate fără un răspuns favorabil, înțelegem să ne prevalăm de prevederile art. 3, alineatul 5 din OG nr. 36/2006, sens în care vom notifica autoritățile competente pentru a pune în aplicare prevederile indicate mai sus (n.r. achitarea datoriei de aproape 70 milioane lei), respectiv ne vom adresa instanței de judecată. Asigurându-vă de întreaga noastră considerație și pe deplin conștienți de eforturile depuse de Municipiul Timișoara pentru susținerea sistemului centralizat de termoficare, reiterând și faptul că neîndeplinirea obligațiilor privind achiziția certificatelor EUA va avea un impact negativ semnificativ (risc de faliment) în desfășurarea activității societății (în fapt, oprirea sistemului de termoficare centralizată a Municipiului Timișoara) vă rugăm să acordați atenția necesară acestui subiect, asigurându-vă totodată de deplina noastră disponibilitate pentru orice întâlnire în vederea găsirii unei soluții”, a afirmat Cristian Amza.
Pe de altă parte, Dominic Fritz susține că Primăria Timișoara nu are de unde să facă rost de bani pentru ca societatea să poată cumpăra certificatele de poluare.
„Eu continui să spun că Colterm are o conducere, printre alții, și administratori judiciare care primesc 20.000 euro pe lună pentru munca lor și mă aștept ca ei să facă parte din soluție. Noi ca primărie avem toată deschiderea și chiar muncim în fiecare zi, facem parte din întâlniri la bănci, căutăm alte variante ca Colterm să poată să cumpere aceste certificate. Ce este clar și asta am susținut întotdeauna: noi nu putem să cumpărăm aceste certificate pentru Colterm și nici nu putem să facem o plată cash din banii Primăriei Timișoara de 100 milioane lei de azi pe mâine, tocmai pentru că acești bani nu există. Dacă asta se va întâmpla, (n.r. oprirea sistemului de termoficare) este un semn de întrebare. Acum eu înțeleg că cei care au responsabilitate încearcă să spună că este o situație serioasă și este o situație serioasă. În același timp, eu am încredere că sistemul de termoficare în Timișoara va supraviețui. Am depus mai multe proiecte și de investiții, avem o rețea funcțională și trebuie găsite soluții astfel încât ceea ce este posibil tehnic să poată continua și legal. Sunt sigur că aceste soluții vor fi găsite”, a declarat Dominic Fritz.
În ceea ce privește datoria de aproape 70 milioane lei, edilul-șef susține că Primăria Timișoara nu a făcut altceva decât să respecte legea.
„Suntem ferm convinși că am respectat legea, exact așa cum a fost făcută anul trecut de către Guvern. Am dat mai departe banii veniți de la Guvern, nu au ajuns altundeva, și forma în care ni s-a cerut să dăm mai departe acești bani o considerăm legală. Sunt instituții de stat care împărtășesc punctul nostru de vedere, sunt alte instituții de stat care împărtășesc punctul de vedere al Colterm și vom vedea cum se rezolvă”, a precizat Fritz.
Be the first to write a comment.