Primăria Timișoara are în plan de a dezvolta zona Oituz, astfel că a fost întocmit un plan urbanistic zonal care a intrat în consultare publică. Conceptul de dezvoltare a zonei vizează realizarea unui spațiu educațional deschis orașului, verde, pietonal și umanist. Această abordare este naturală, luând în considerare caracterul de zonă tampon între Cartierul Cetate și zona de afaceri și de comerț Iulius Town.

Este viziunea orașului pentru dezvoltarea unei zone cu un mare potențial pentru Timișoara. Stabilim direcția de dezvoltare a zonei și ne dorim coerență și măsuri în pas cu noile tendințe europene de amenajare a spațiului și mobilității urbane. În acord cu această viziune, proiectul prevede amenajarea de noi spații verzi, trasee pietonale, piațete, o nouă gară care să deservească și transportul public urban. Dar și o nouă parcare. Sunt facilități absolut necesare pentru această zonă care se transformă treptat într-un nou campus educațional, ce include atât strategia de dezvoltare a Universității de Vest, cât și investițiile primăriei în noul Campus Lenau”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Proiectul propune amenajarea de noi spații verzi pe o suprafață de aproximativ două hectare, plantarea a 350 de noi arbori, 3 hectare de trasee pietonale și piațete pentru studenți, rezidenți și turiști. Una dintre piațete, de dimensiuni considerabile, va pune în dialog direct Muzeul Revoluției și Facultatea de Teologie, două construcții „gemene” ce au fost edificate ca ansamblu.

Totodată, este în vedere realizarea unei parcări supraterane multietajate cu peste 500 de locuri, care să fie destinată atât celor care doresc să viziteze Piața Unirii, cât și studenților și personalului universității.

De asemenea, se propune realizarea unui traseu pietonal care va conecta Cartierul Cetate la o nouă gară urbană, continuând strada Matei Corvin până la accesul către zona Iulius Town, subtraversând calea ferată. În proiect mai este prevăzută regenerarea urbană a zonei locuințelor colective de pe Intrarea Doinei, sistematizându-se suprafețele de acces, parcările și spațiile verzi.

Prezentarea PUZ-ului poate fi consultată AICI! Timișorenii sunt invitați să transmită opiniile și sugestiile lor la adresa de email: dezvoltareurbana@primariatm.ro, până la data de 8 aprilie.

Proiectul este realizat din bugetul local în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, proprietarul majoritar al terenurilor vizate. Proiectul a fost realizat de societatea AGORAPOLIS SRL, valoarea contractului fiind de 151.260,50 lei (fără TVA).

Procedura de informare și consultare a publicului se încheie în 8 aprilie. Planul Urbanistic Zonal va fi apoi supus avizării instituțiilor competente și înaintat spre aprobare Consiliului Local Timișoara”, au informat reprezentanții primăriei.