Autoritățile din județul Timiș vor să le vină de hac curierilor care circulă cu viteză pe bicicletă prin centrul Timișoarei. Asta după ce, recent, o fetiță de doar doi ani a fost rănită de un curier grăbit pe o stradă pietonală.

Ovidiu Drăgănescu, subprefect de Timiș, anunță că a convocat joi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică pentru a discuta Hotărârea de Consiliu Local din 2021 care permite deplasarea pe vehicule cu două roți în zonele pietonale din Timișoara. La ședință au participat și viceprimarul Ruben Lațcău și șeful Serviciului Poliția Circulației Timișoara.

Sunt mai multe probleme: în martie 2021 C.L. Timișoara a modificat HCL 438/2013 (a fostei administrații) care permitea doar accesul pietonilor în zonele pietonale, în conformitate cu OUG 195/2002 și H.G. 1391/2006; noua hotărâre, HCL 394/2021, în vigoare, dar în contradicție cu legislația primară care nu permite accesul în zonele pietonale a bicicliștilor (cu o excepție), nu a fost atacată în contencios administrativ de Instituția prefectului sau de orice altă persoană interesată. Așadar, ea este valabilă și aplicabilă; excepția de care vorbeam: legislația prevede că în zonele pietonale au acces pe două roți curierii care livrează „din poartă în poartă”. Acesta a fost unul din motivele pentru care C.L. Timișoara a decis ca și ceilalți biciclisti, „ne-curieri”, să poată avea acces în zonele pietonale; viteza maximă admisă în zonele pietonale (prevăzută doar pentru curieri) este de 5 km/h ceea ce nu se respectă, dar nu au existat vreodată radare pentru biciclisti; în zonele pietonale, doar parțial sunt marcate pistele care să indice traseul vehiculelor pe două roți – ex str. Mărășești”, a explicat Ovidiu Drăgănescu.

După ce toate aceste probleme au fost analizate, ATOP Timiș a făcut două propuneri. Prima se referă la extinderea marcării zonelor de acces-piste de biciclete și în zonele pietonale, precum str. Mărășești, pentru a separa pietonii de bicicliști. Totodată, s-a propus modificarea legislației care permite accesul cu vehicule în zone pietonale a curierilor care livrează din poartă în poartă, ei urmând să se deplaseze în aceste zone doar ca pietoni.

În acest scop va fi sesizat Parlamentului pentru amendarea legii”, a detaliat Ovidiu Drăgănescu.