Direcția de Asistență Socială a Primăriei Timișoara are o nouă organigramă. Aceasta a fost votată cu mult circ în plenul Consiliului Local Timișoara, marți seara.

Mai precis proiectul de hotărâre supus votului s-a referit la aprobarea „Organigramei, Statului de Funcții și Regulamentului de Organizare și Funcționare ale Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și înființarea unor servicii sociale”.

Față de 375 de posturi actuale, dorim să mărim organigrama la 414 posturi, personal contractual, respectiv funcții publice. În total, 39 de posturi vom suplimenta față de organigrama noastră care a fost aprobată în luna august. Am propus în proiectul nostru și promovarea colegilor noștri, în număr de 90 persoane au fost promovați în luna decembrie, în urma susținerii concursului”, a explicat Esztero Emese, directorul interimar al Direcției de Asistență Socială.

Adrian Lulciuc, consilier local PNL, a criticat salariile prea mari pe care ar urma să le primească noii șefi de serviciu, având în vedere faptul că Direcția de Asistență Socială s-ar confrunta cu tot felul de lipsuri.

Au fost utilaje, și aici mă refer la mașini de spălat care au stat defecte și câte o lună, iar personalul a luat așternuturile de pat ale oamenilor din centre și le-a spălat cu propria mașină acasă. Sunt rețete emise în anumite centre încă din luna noiembrie și încă nici azi nu există medicamentele în centre. Personalul din centre strânge bani, pune mână de la mână ca să asigure materialele igienico-sanitare și atunci când merg către executivul direcției, li se spune că caute sponsorizări. Aceste 36 de posturi nou-înființate atrag un cost de 212.000 lei pe lună. Salariile încep de la 15.000 lei/brut pentru un șef serviciu. Sunt vreo șapte posturi care depășesc peste 10.000 lei salariu”, a afirmat Adrian Lulciuc.

Dominic Fritz a răspuns că aceste cheltuieli salariale reprezintă o necesitate, dacă se dorește ca timișorenii să aibă parte de servicii sociale de calitate.

În 2021 a fost votată o altă organigramă la Direcția de Asistență Socială, fiind tăiate 28 de posturi vacante. Acum se înființează 36 de posturi. Net, vorbim de fapt de opt posturi în plus la Direcția de Asistență Socială. Se înființează trei servicii noi, toate sunt în urma unor proiecte europene. Pentru mine, aceste cheltuieli salariale sunt o necesitate ca timișorenii să aibă niște servicii sociale de calitate. Trebuie să vă decideți: vreți să apărați asistența socială sau vreți să-i tăiați aripile și prin urmare să avem servicii sociale mai proaste în Timișoara?”, a explicat Dominic Fritz.

În timpul plenului, a luat cuvântul și Radu Țoancă, consilier local PSD, care a anunțat că are 100 de amendamente la proiectul de hotărâre. Unii aleși locali s-au opus, dar totuși Țoancă a trecut la citirea unora dintre ele. Văzând că nu adună voturile necesare pentru a fi aprobate, consilierul local PSD a renunțat să le mai citească.

În final, proiectul de hotărâre cu privire la noua organigramă a Direcției de Asistență Socială a fost supus votului, fiind aprobat.