Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș, a ținut să-i dea replica lui Dominic Fritz. Asta după ce primarul Timișoarei a susținut, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că Agenția pentru Protecția Mediului Timiș și Prefectura Timiș tergiversează lucrurile, astfel că decontaminarea terenului pe care a funcționat fostul combinat chimic Solventul nu poate fi inițiată. Pe acest teren ar urma să fie realizat și podul Solventul, precum și o nouă stradă, pe lângă un proiect imobiliar important.

Iar l-am prins pe Dominic Fritz cu minciuna. Prefectura şi Agenția pentru Protecția Mediului sunt acuzate că tergiversează, că blochează hârtii. Domnul primar consideră că se impune o abordare pragmatică, diferențiată. Domnul primar minte. Dezinformează, dacă vă sună mai bine. Citez încă o dată: „…de fapt, terenul unde ar fi drumul nu este, de fapt, contaminat…”. Ei bine, terenul e contaminat. Am ataşat planşa terenului, zonele de contaminare de pe drum sunt încercuite cu albastru. Deci, minciună gogonată! Minciună care schimbă toate datele problemei! Nu merge cu abordarea diferențiată a zonelor. Degeaba solul dintr-o anumită zonă e decontaminat, dacă la zece metri mai încolo există sol contaminat. Ce ne facem cu apele subterane, care pot deplasa compuşii chimici dintr-o parte într-alta? Cum lăsăm copiii să se joace pe-acolo?”, a explicat prefectul de Timiș.

Mihai Ritivoiu a mai precizat că doar specialiștii care vor elabora proiectul tehnic de decontaminare și Agenția de Protecție a Mediului vor putea spune dacă se pot construi etapizat drumurile pe suprafața sitului contaminat.

Vreau să asigur pe toată lumea de întreaga noastră deschidere şi colaborare. Vrem să se finalizeze procedura cât de repede, pentru a debloca dezvoltarea zonei. Dar doar în condiții de maximă siguranță pentru timişoreni. Sunt dispus, împreună cu conducerea Agenției de Protecție a Mediului, să mă întâlnesc săptămânal cu reprezentanții Primăriei şi ai investitorului pentru ca proiectul să avanseze cât de rapid. Nu va exista nicio tergiversare, nicio tragere de timp, nicio fugă de răspundere. De aceea am şi ieşit public pe subiect săptămâna trecută. Pe de altă parte, de mai bine de doi ani ni se livrează scuze şi acuze. Astăzi v-am dat un exemplu clar, o minciună a primarului prin care instituțiile statului sunt acuzate fără motiv, în condițiile în care, dacă cineva are o vină, aceasta este Primăria, care nu a înțeles complexitatea proiectului şi derularea sa în timp conform prevederilor legale. Iar acum atacă Prefectura şi Agenția de Protecție a Mediului pentru aşa zise tergiversări şi abordări funcționăreşti. Vă las pe voi să trageți concluziile”, a adăugat Mihai Ritivoiu.