Primăriile care cheltuiesc sume exorbitante pentru a avea grijă de câinii vagabonzi au intrat în vizorul prefectului de Timiș. Mihai Ritivoiu susține că unele primării au ajuns să plătească chiar și 2.000 lei pentru un singur câine ținut în adăpost.

Cheltuim averi din banii comunităților locale, bani pe care oricum nu-i avem, pentru cazarea câinilor capturați. Cazare pe viață. Da, există primării care plătesc peste două mii de lei pe lună pe câine ținut în adăpost. Două mii de lei pe lună! Pentru un câine! Oare câți părinți îşi permit sā cheltuiască două mii de lei lunar pentru copiii lor? Cred că ar fi important să se centralizeze totalul sumelor cheltuite anual la nivel național de autoritățile locale pentru cazarea în adăposturi a câinilor fără stăpâni. Poate găsim o parte din deficitul bugetar şi pe-aici”, a afirmat Mihai Ritivoiu.

Prin urmare, vineri, prefectul de Timiș a convocat o şedință cu participarea primarilor din Timiş, a reprezentanților Consiliului Județean Timiș, a asociațiilor de protecție a animalelor şi cu instituțiile de control abilitate.

Pe termen scurt, trebuie redus costul cu capturarea si cazarea în adăposturi a câinilor vagabonzi. Aceasta poate fi făcută printr-o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară la care să adere primăriile şi Consiliul Județean. Pe termen lung, o campanie extinsă în şcoli pentru educarea copiilor. Peste ani, ei vor fi cei care se vor lovi de această problemă. Şi mai bine previi decât să combați. Cred că m-am înțeles astăzi cu primarii şi în cel mai scurt timp ne vom organiza în Timiş pe subiect”, a declarat Mihai Ritivoiu.