Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș, a decis să-i solicite primarului Dominic Fritz mutarea fostei statui a Ostașului Sovietic din Parcul Central din Timișoara.

Am participat la dezbaterea organizată de Inițiativa Timişoara şi de Societatea Timişoara cu privire la soarta Monumentului Închinat Ostaşului Român, fostă Statuie a Ostaşului Sovietic. Ca urmare a acesteia, îi solicit primarului Timişoarei să inițieze demersurile pentru mutarea prezentei statui şi pentru construirea în loc a unui alt monument, mai adecvat şi mai aproape de sufletul Timişoarei. Recomand discuții cu Facultatea de Arte, elaborarea unor teme, consultarea populară şi apoi organizarea unui concurs de soluții pentru noul ansamblu. Revoluția din 1989 ar putea fi una din teme. Ne reprezintă ca oraş mai mult decât orice altceva”, a afirmat Mihai Ritivoiu.

Prefectul de Timiș a explicat că „simbolistica unui monument comandat şi construit spre glorificarea ostaşului sovietic nu poate fi modificată prin simpla schimbare a plăcuței, care mai nou îl închină ostaşului român”. Așadar, Mihai Ritivoiu spune că a dispus ca evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale să nu se mai țină în acest loc.

Dar monumentul ocupă în continuare un loc central, lângă Catedrală, pe traseul Revoluției între Piața Maria și Piața Victoriei. Este rolul executivului Primăriei Timişoara să facă consultări şi să vină cu propuneri. Statuia nu trebuie mutată mâine, ci doar după ce sunt parcurşi toți paşii fireşti. Dar trebuie mutată, iar un termen trebuie asumat. PSD Timișoara, organizația pe care o conduc, va vota orice inițiativă a conducerii primăriei ce respectă principiile de mai sus”, a precizat prefectul de Timiș.

În cazul în care Primăria Timișoara nu va lua nicio măsură, consilierii locali PSD vor propune un proiect de hotărâre în acest sens.