În zona de vest a țării a fost diagnosticat primul pacient cu virusul West Nile. Este vorba despre un bărbat din județul Timiș, în vârstă de 50 de ani, internată la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Pacientul s-a prezentat având simptome ușoare, dar persistente: febră, fotofobie, afazie, vedere dublă. A primit indicație de tratament simptomatic, antitermic, de echilibrare hidroelectrolitică, și vitaminoterapie. Starea lui de sănătate este acum stabilă. Pacientul va mai rămâne în spital câteva zile sub supraveghere. Deocamdată, nu se pune problema unei agravări a stării lui de sănătate. Vorbim, până la urmă, despre o boală infecțioasă care, însă, la persoane cu alte boli asociate sau comorbidități poate duce la o infecție a sistemului nervos central sau, în cazurile foarte grave, ceea ce nu este în situația de acum, la deces”, a afirmat Anca Elena Ianițcaia, medic specialist boli infecțioase în cadrul unității medicale de la Pădurea Verde.

Potrivit medicilor timișoreni, infecția cu virusul West Nile este transmisă prin înțepătura de țânțar și determină la persoanele adulte o neuroinfecție care, însă, în majoritatea cazurilor, este subclinică. Ocazional poate duce la aparitia unei meningite aseptică sau encefalită severă, în special în rândul vârstnicilor. Majoritatea pacienților au infecții care însă nu prezintă simptome evidente.

Medicii ne recomandă să evităm expunerea la țânțari purtând îmbrăcăminte cu mâneci și pantaloni lungi, să utilizăm substanțe chimice repelente pentru țânțari și să împiedicăm pătrunderea țânțarilor în locuințe folosind plase de protecție.