Primăria Timișoara se pregătește să întocmească un contract de salubrizare „de tranziție”. Este vorba de un document provizoriu, care va fi valabil cel mult 18 luni, până când va fi desemnat un câștigător la licitația privind găsirea unui nou operator, pe care primăria o va lansa în curând. Vechiul contract expiră la sfârșitul acestui an.

Contractul de asigurare a continuității serviciilor de salubrizare propus de Primăria Timișoara a primi avizul consilierilor locali, luni, fiind a doua oară supus la vot, în ultima săptămână.

Probabil dacă am fi lansat licitația pentru noul mare contract de salubrizare acum un an, acum n-ar fi nevoie de această tranziție. Dar tocmai pentru că licitația abia acum este pornită, este nevoie de un contract de tranziție, ca să nu rămânem descoperiți. Condițiile impuse acum sunt exact cele pe care le-ați votat acum o lună. Durata acestui contract bineînțeles că ne dorim cu toții să nu fie de 18 luni, așa cum am pus acum, doar că am încercat să punem tot felul de centuri de siguranță pentru orice eventualitate. După cum știți, în 2018, primăria a făcut o licitație pentru un nou contract de salubrizare. Prima licitație a eșuat, s-a încercat tot o achiziție de urgență care a eșuat și ea și, până la urmă, orașul a stat câteva luni fără contract de salubrizare. Nu vrem să facem acest lucru. Acum contractul existent a epuizat suma maximă, mai repede decât am preconizat, și tocmai de aceea este nevoie acum de acest contract de tranziție. Eu mă aștept ca licitația mare să dureze între șase și 12 luni, este o legislație foarte complexă și știm foarte mult că în acest domeniu firmele între ele sunt și obișnuite să conteste aceste licitații și tocmai de aceea ne trebuie această plasă de siguranță. Pentru acest motiv este și 18 luni și eu sper ca această perioadă de tranziție să fie cât de scurtă posibil, dar oricum toate tarifele maxime sunt cele pe care le-ați votat deja luna trecută”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Achiziția temporară de servicii de salubrizare include: măturat, spălat, deszăpezire și înlăturarea gheții de pe căile publice, inclusiv colectarea și transportul deșeurilor de pământ și pietre provenite de pe domeniul public la depozitele de deșeuri, precum și ridicarea și transportul deșeurilor provenite din coșurile stradale la depozitele de deșeuri și întreținerea drumurilor și trotuarelor pe timp de îngheț și polei.

Noul contract va funcționa până la finalizarea procesului de licitație în curs, dar nu mai mult de 18 luni. Valoarea estimată pentru prestarea serviciilor a fost calculată la 42 de milioane de lei.