Inevitabil, USR primeşte zilnic guri de oxigen electoral ca urmare a declinului accelerat al PNL. Chiar dacă partidul condus de Cătălin Drulă a pierdut viteză şi în mod real cam bălteşte, există în prezent o tendinţă firească de mutare a electoratului antiPSD către USR. Useriştii au nevoie în prezent doar de stabilitate internă şi de mecanisme de comunicare mai coerente.

Tot în această direcţie, USR ar trebui să vină în faţă din nou cu tema corupţiei endemice care a paralizat ţara. Nu în ultimul rând, useriştii ar putea miza pe tema descentralizării administrative, iar pe post de portavoce poate folosi primarii de oraşe mari, Timişoara, Braşov, etc. Centralismul e generator nu doar de blocaje administrative, dar mai ales de corupţie. Reţelele de sifonare ilegală a banilor publici se ascund mai bine la Bucureşti, prin jungla birocratică.

Pâna anul viitor, binomul PSD-PNL, aflat pe steroizii propagandei se va balona şi mai mult, iar riscul imploziei este unul real. Cum la fel de real pentru pesedişti şi penelişti este spectrul corupţiei care acoperă multe fiefuri ale celor două partide. Deja e rumoare în spaţiul public în legătură cu tot mai multe combinaţii cu iz penal în care sunt atraşi lideri ai PSD şi PNL. E o chestiune de timp până când vor bubui mari dosare de corupţie, dacă e să ne luăm după informaţiile ce vin zona subterană de putere.

Preluare foto: unsplash.com