Sinagoga din Fabric, aflată într-o stare avansată de degradare, va fi salvată! Asta după ce Primăria Timișoara a decis să o preia în administrare, având aprobarea consilierilor locali. Ceremonia care marchează demararea procesului de preluare în administrare a avut loc joi dimineața.

Bijuteria cartierului Fabric prinde, în sfârșit, o nouă viață. Președintele comunității evreiești, Silviu Vexler, mi-a înmânat cheia uneia dintre cele mai frumoase sinagogi din România, pe care o preluăm în administrarea orașului. Sinagoga este într-o stare dramatică, cu acoperișul aproape de prăbușire și interioarele vandalizate. A fost aleasă anul trecut de World Monuments Fund ca unul din cele 25 de monumente cu “semnificație extraordinară” pe toată planeta care merită salvate. În următoarele luni punem clădirea în siguranță și oprim degradarea. Apoi, cu ajutorul unei finanțări private de 100.000 dolari și din bugetul local, vom dezvolta împreună cu arhitecți, oameni de cultură și întreaga comunitate timișoreană un proiect de reabilitare. Viziunea noastră este să dezvoltăm un loc unic în Europa, un spațiu multifuncțional pentru artiști și nu numai din diferite culturi. Salvarea acestui patrimoniu este și un semnal clar al recunoașterii contribuției comunității evreiești la construirea Timișoarei de care suntem mândri și pentru care avem o responsabilitate deosebită. În aceste zile, când întreaga comunitate evreiască este sub asaltul cel mai brutal de la Holocaust încoace, spunem foarte clar: Timișoara stă ferm alături de evreii nu doar din Timișoara, ci din toată lumea”, a afirmat primarul Dominic Fritz.

Despre importanța acestui moment a vorbit și deputatul Silviu Vexler, președintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, care a fost prezent la eveniment.

Am ajuns astăzi aici după un drum foarte lung și foarte complicat, marcat, de fiecare dată, de-a lungul anilor, de o tentativă eșuată sau de o speranță care s-a năruit. Nu puțini au fost cei care abandonaseră încrederea că se va putea sau că va urma să se facă ceva. Am dorit ca atunci când proiectul a început, imobilul în ansamblul său să fie redat întregii comunități locale, ceea ce cred și că este scopul principal. Chiar dacă rămâne din punct de vedere moral un lăcaș de cult iudaic, va fi un spațiu dedicat unui centru multicultural de care să se poată bucura întreaga comunitate locală din Timișoara. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni în Israel, atacurile teroriste îndreptate împotriva populației civile, sunt cel mai negru moment pentru poporul evreu de la Holocaust încoace. Dar chiar și în cea mai neagră zi, chiar și în cea mai întunecată noapte, trebuie să existe un moment de speranță care este dat de Dumnezeu. Și așa s-a nimerit ca evenimentul de astăzi să aducă un moment de lumină și de speranță pentru întreaga lume”, a declarat deputatul Silviu Vexler.

Totodată, Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara, a adăugat că „azi se împlinește un vis al nostru de generații, ca această sinagogă să revină la frumusețea ei de odinioară. Va fi un loc dedicat comunității largi a orașului Timișoara, loc de întâlnire culturală și ne bucură foarte mult acest lucru. Edificiul este creația lui Lipót Baumhorn, alături de Palatul Lloyd, Palatul Apelor sau clădirea Carmen Sylva. Ne bucurăm  că opera acestui arhitect foarte important, care a marcat întreaga regiune, este pusă din nou în valoare în orașul nostru. Este o emoție și o mulțumire extraordinară pentru noi”.

Pentru a putea fi redat comunității ca obiectiv turistic și cultural, după preluarea în administrare, Primăria Timișoara va demara execuția unor lucrări de reparații de strictă urgență din bugetul local, pentru a pune în siguranță clădirea și pentru a opri peste iarnă avansul degradărilor cauzate de apele pluviale până în acest moment.