Aurora boreală s-a văzut, duminică seara, chiar și din România. Pe rețelele de socializare au fost realizate o mulțime de fotografii în care a fost surprins acest fenomen spectaculos inclusiv din județul Timiș. Mai precis, pe cer a putut fi observată o cortină roșie.

În această seară de 5 noiembrie am avut parte de o apariție foarte rară a aurorei boreale pe cerul României, având în vedere strălucirea și cât de extinsă a fost aurora pe cerul nordic. Așa ceva nu s-a mai văzut la noi în ultimii zeci de ani, cu toate că aurore au mai fost observate în condiții mai dificile de mai multe ori, chiar și în ultimii ani. Azi, însă, aurora a fost observată pe scară largă de multă lume, practic, din locații din întreaga țară unde cerul a fost senin la începutul serii”, au transmis cei de la Astro Info.

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală.

Foto: Facebook Alex Babiuc