Poate începe reabilitarea Castelului Huniade. Asta după ce Primăria Timișoara a emis autorizația de construire pentru obiectivul de investiții „Restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade, azi Muzeul Național al Banatului”. Investiția este realizată de Consiliul Județean Timiș, iar elaboratorul proiectului este SC Impex Romcatel Proiectare SA.

Am semnat autorizația de construire pentru restaurarea Castelului Huniade, clădire simbol a Timișoarei. Îi doresc succes și spor la treabă președintelui CJ Timiș, Alin Nica. Este un proiect extrem de întârziat, practic o promisiune care nu se mai întâmplă de 16 ani, când s-a închis pentru renovări și apoi nu s-a mai deschis. Noi avem deja conceptul câștigător pentru amenajarea Pieței Victoriei, iar Castelul este un punct central în proiect. Îmi doresc ca cele două investiții să se completeze și să pună în valoare potențialul zonei centrale a Timișoarei. Sper că domnul Nica se va apuca de lucrări cât mai repede”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Primăria Timișoara transmite că documentația tehnică a fost înregistrată pentru avizare în 08 septembrie, iar ulterior rundei de clarificări, răspunsurile au fost primite în 09 octombrie. Autorizația de construire a fost emisă cu nr. 797/03.11.2023 și este disponibilă pe site-ul Primăriei Timișoara.

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a salutat anunțul Primăriei Timișoara, dar a susținut că instituția a emis autorizația cu întârziere.

Mă bucur că Primăria Timișoara a eliberat autorizația de construire pentru restaurarea Castelului Huniade, a fost cu întârziere, însă presupun că este o problemă sistemică a administrației Fritz, nu cred că au făcut-o intenționat, căci sunt multe plângeri în acest sens, atât din partea cetățenilor cât și a companiilor. Așteptările și promisiunile făcute timișorenilor legat de restaurarea Castelului Huniade durează de 30 ani, nu de 16, dar ce contează acum, este că, pentru prima dată într-o istorie plină de probleme, am reușit să atragem trei surse de finanțare: PNRR, Programul Național de Consolidare al Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat și Interreg RO-HU. Reamintesc că, în acest mandat, până în prezent, am semnat și am implementat finanțări în valoare de peste 1.5 miliarde de lei, un record în istoria Consiliul Județean Timiș. Deci, alături de colegii din administrația județeană, cei din echipa de proiecte și cei de la investiții, facem lucrurile să se întâmple. Lucrările la Castelul Huniade vor dura, nu doresc, la rândul meu, să creez false așteptări că acesta ar putea fi repus integral în circuitul muzeal, într-un timp scurt. Ce pot garanta însă este că, pe măsură ce vor fi finalizate zone ale Castelului, acestea vor fi deschise publicului. Avem proiectul tehnic pe ultima sută de metri, pe întreg obiectivul, avem finanțare, vom suplimenta și cu surse din bugetul județului și ne propunem să îl transformăm într-un principal punct de atracție al Timișoarei. Desigur că ne vom corela cu Primăria Timișoara în vederea punerii în valoare a Castelului, am dat dovadă de deschidere de fiecare dată când a fost vorba despre dorințele și interesul timișorenilor„, a declarat Alin Nica.