În ultimele luni, pe piața informațiilor politice din Timiș un subiect a fost permanent: schimbarea președintelui filialei județene a PNL, Alin Nica. De mai multe ori, grupuri minuscule de puciști au mers cu pâra la București sperând că președintele în exercițiu al Consiliului Județean va fi decapitat politic. Se știe că artizanul acestor demersuri eșuate a fost rectorul UVT Marilen Pirtea, cel care tot speră că va ajunge boss în PNL Timiș, desigur prin expunerea altora. Cel mai recent eșec a fost în urmă cu doar câteva zile, susținerea reală pentru Pirtea în filială fiind una nesemnificativă. Practic, prin încercările repetate eșuate, echipa care l-a sabotat pe Alin Nica nu a făcut altceva decât să-i întărească poziția celui mai șters președinte CJT din istoria județului. Dar, cumva vorbim despre o caracteristică a partidului de cafenea numit PNL. E posibil ca anul viitor, Timișul să mai scape de un parlamentar absolut inutil, ceea ce ar putea să fie o veste bună. Oricum, nu se poate afirma că PNL Timiș a avut în actualul mandat un grup parlamentar județean, ci doar un eventual grup de interese personale. În privința candidaturii lui Nicolae Robu nu se pot spune foarte multe, pentru că omul merge pe aceeași linie obsedantă împotriva primarului în exercițiu ajungând chiar să producă materiale video fake atribuite lui Dominic Fritz. Vorba unor votanți: atât s-a putut în ceea ce îl privește pe Robu. 

La PSD Timiș e și mai rău decât la PNL, în sensul că nici lumina nu se mai aprinde pe la sediu. Ocupat cu problemele macronaționale, prins în jocuri interplanetare la București, liderul Alfred Simonis nu mai are timp să-și păstorească subordonații politici. El joacă în marele meci național, e al treilea om în stat și se pare că îl bate gândul să se mute cu totul la București, pentru a scăpa nu neapărat de candidatura la președinția CJT cât de toate poveștile și combinațiile locale de care este legat. Legat la modul figurat, desigur, pentru că în rest tânărul Simonis care a ars toate etapele omenești posibile în politică – contrazicând probabil și teoriile futuriste ale lui Einstein – este absolut sigur că va fi protejat la nesfârșit de sistem, iar apropiații săi îl dau drept șef al celei mai puternice structuri de stat din România. Fără să realizeze că îi fac un rău imens. În plan concret, atât PSD Timiș cât și Alfred Simonis se zbat în sondajele de opinie pentru a prinde poziția a patra, după PNL, AUR și USR. Niciodată pesediștii nu au fost atât de atractivi pentru electoratul de stânga din Timiș, iar cele 10 procente cu care ar fi creditat Simonis pentru o viitoare candidatură (im)posibilă la CJT îl determină pe acesta să caute cele mai năstrușnice soluții pentru a scăpa de un eșec previzibil ce l-ar scoate definitiv din marile cărți ale politicii. Cum nu se arată vreo soluție magică pentru PSD Timiș această filială riscă să fie scoasă definitiv din jocul important al partidului principal de guvernământ.

USR Timiș se află în faza descoperirii realității de zi cu zi. După succesul absolut din urmă cu trei ani, useriștii, care s-au cam jucat cu nervii timișorenilor, s-au prins că tot Dominic Fritz i-ar putea aduce la un rezultatul onorabil anul viitor, însă nici primarul Timișoarei nu se bucură de foarte multă simpatie printre cetățeni în acest moment. Ba din contră! Traficul infernal, spațiile verzi lăsate de izbeliște, dar și mizeria care încă marchează multe zone din oraș sunt elemente care irită tot mai mult opinia publică. În plus, USR este în cădere de formă în mediul online unde pe vremuri domina scena, iar asta se întâmplă și din cauza gafelor majore de comunicare la nivel național. Probabil că Fritz se află de dimineața până seara în primărie și încearcă să mobilizeze energiile din instituție spre transformarea în bine a unui municipiu lăsat ani la rând de izbeliște de clasa politică locală, însă timișorenii nu mai au răbdare. Degeaba e plină presa de subiecte legate de corupția în serie care a marcat primăria Timișoarei în mandatele trecute, în ciuda faptului că marele revenit Robu a condus municipalitatea în faliment de facto, cetățeanul vrea mai multe fapte și mai puține vorbe. Și e greu de crezut că primarul actual, sabotat de PNL și amăgit de PSD, flancat de o echipă probabil onestă dar fără experiență va putea repeta victoria din 2020 în 2024, la același scor. Șansa lui Fritz de a demonstra că poate să schimbe în bine Timișoara este un al doilea mandat, în care va putea să facă ordine în primul rând în primărie, în prezent având un viceprimar PNL care nu face decât politică, criticând majoritatea care l-a impus în executivul instituției. Poate că jucând cartea recuperării patrimoniului jefuit al Timișoarei, Dominic Fritz va reuși să-i convingă pe timișoreni de bunele sale intenții, însă în prezent se luptă cu un aparat monstruos de propagandă împotriva sa, susținut de grupurile ilegitime de interese care au căpușat orașul de peste 30 de ani. 

Preluare foto: unsplash.com