O acțiune de protest a fost organizată, luni, în fața sediului Casei Județene de Sănătate Timiș din Timișoara. La manifestare au participat zeci de medici, în special de familie și care lucrează în ambulatoriile de specialitate. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că vor primi mai puțini bani pentru serviciile pe care le acordă pacienților.

Suntem în pragul unei mari crize în sistemul sanitar, poate cea mai mare criză din ultimii ani. Anul trecut, împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, împreună cu Ministerul Sănătății, am reușit creșterea finanțării în medicina primară și, în esență, pentru programele de prevenție. A fost o creștere semnificativă și benefică. Era absolut necesar să avem aceste programe de prevenție implementate. Acum ce facem? Venim și schimbăm radical acest contract. O scădere bugetară dramatică: 30% în medicina primară, 27% în ambulatoriu și 50% în sectorul de stomatologie. Bineînțeles, toată această reducere va însemna un impact negativ nefavorabil asupra oamenilor, în primul rând, asupra pacienților, care vor fi în imposibilitatea de a primi tratamente, de a primi consultații; de asemenea, imposibilitatea de funcționare a acestor cabinete medicale, care depind de această finanțare, pentru că oamenii nu mai au cum să plătească salariile, nu mai au cum să plătească utilitățile, nu mai au cum să plătească taxele, mai ales că în acest an, când avem și modificări fiscale în acest sens”, a transmis Colegiul Medicilor din România.

În aceste condiții, Colegiul Medicilor din România a decis să solicite retragerea de urgență a proiectelor publicate de CNAS în transparență decizională și suspendarea calendarului întâlnirilor cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical organizate în vederea consultării/negocierii referitoare la acestea, programate pentru data de 18 ianuarie.