Un scandal a izbucnit între Prefectura Timiș și Consiliul Județean Timiș. Asta după ce, luni, Prefectura Timiș a anunțat că a atacat Hotărârile Consiliului Județean Timiș din 23 ianuarie privind repartizarea sumelor din fondul pus la dispoziția instituției și a celor defalcate din taxa pe valoarea adăugată.

În urma controlului de legalitate exercitat în temeiul art. 252 alin. (1) lit. c) coroborat cu art. 255 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, Serviciul Juridic a constatat lipsa unor criterii concrete și justificate în ceea ce privește realizarea repartizării sumelor din fondul pus la dispoziția Consiliului Județean pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Timiș pe anul 2024 și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2024. Un singur exemplu: comuna Margina are cea mai extinsă rețea de drumuri comunale din județ, în lungime de 57 de km. A solicitat o finanțare de 2.000.000 de lei și a primit suma infimă de 245.000 lei, cu mult sub alte comune ce au un număr mult mai redus de kilometri. De asemenea, Consiliul Județean Timiș a considerat că cele două municipii ale județului, respectiv Timișoara și Lugoj, nu au nevoie de fonduri, alocându-le 0 lei”, a afirmat Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș.

Pe de altă parte, CJ Timiș susține că Prefectura Timiș nu a făcut altceva decât să blocheze banii către primării.

Nu există temei legal pentru decizia prefectului, este pură răzbunare politică. Hotărârile nu încalcă niciun articol de lege. Din păcate, cel mai probabil, acești bani se vor pierde deoarece procedura e greoaie și dacă depășește un an, fondurile avute în discuție ajung la bugetul de stat. Prefectura a comunicat niște grafice privind alocările de fonduri, pe partide politice, fapt profund greșit. În mod normal, prefectul nu ar trebui să facă politică, dar nu a rezistat comenzii venite pe linie de partid, de la PSD„, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

La propunerea președintelui CJ Timiș, aproape 40 milioane de lei urmau să ajungă către primăriile din județ, iar 27 milioane de lei către drumuri. Alocările au fost votate în plenul CJ Timiș și au obținut majoritatea voturilor consilierilor, însă grupul PSD s-a arătat nemulțumit de împărțirea banilor și a atacat HCJ-urile.

În aceste condiții, bugetele locale ale primăriilor timișene urmează să fie votate de consiliile locale fără sumele alocate de Consiliul Județean Timiș.