O lucrare realizată de Constantin Brâncuși încă mai poate fi admirată la Timișoara. Este vorba de Ecorșeul, o lucrare mai puțin cunoscută publicului care a deschis expoziția ”Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Ecorșeul aparține Colegiului Național „Carol I” Craiova și rămâne la Muzeul Național de Artă Timișoara până în anul 2025, cu acordul proprietarului. Începând cu 7 februarie, aceasta va fi expusă în cadrul Depozitului Vizitabil din cadrul Galeriei de Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească, situată la etajul I al Palatului Baroc.

Rezultat prin colaborarea dintre Constantin Brâncuși și doctorul Dimitrie Gerota, Ecorșeul, o imagine a corpului uman fără piele, reprezintă primul proiect care i-a adus notorietate lui Constantin Brâncuși. Ecorșeul a fost finalizat în anul 1902, fiind realizat în cinci exemplare distribuite la diferite instituții din țară.

Lucrarea expusă la Muzeul Național de Artă Timișoara este realizată din ghips policrom, pictat cu atenție pentru a delimita suprafețele anatomice.

Punctul de pornire l-a reprezentat statuia antică a lui Hermes/Antinous Capitolinul, sugerând încă de la început raportarea maestrului la Antichitatea clasică elenistică și romană. Lucrarea este realizată dintr-o singură piesă (cu excepția brațelor) și este montată pe un soclu cu un contrafort metalic. Pe inscripția plăcuței ceramice de pe soclul ecorșeului din expunere se poate citi următorul text: ”Atitudinea clasicului „Antinous” Anatomia mușchilor Superficiali lucrat după natură de: Prof. Dr. D. Gerotă și Brâncuș 1902”. Procesul de restaurare a acestei lucrări a fost realizat la Muzeul Național de Artă Timișoara și prezentat cu ocazia lansării cărții „O întâlnire astrală: Dimitrie Gerota – Constantin Brâncuşi. Povestea Ecorşeului”, coordonată de Prof. dr. Irinel Popescu, în luna ianuarie a acestui an”, a transmis Muzeul Național de Artă din Timișoara.