Primvicepreședintele Partidului Social Democrat, Sorin Grindeanu, a lansat o serie de declarații cel puțin curioase cu ocazia ultimei vizite la Timișoara, efectuată în interes de serviciu și nu politic. După ce a dat o tură pe șantierele zonale, Grindeanu a afirmat că listele comune  cu PNL în județul Timiș nu înseamnă că pesediștii vor accepta ca ambele poziții importante – primar și președinte PNL – să fie vizate doar de candidați peneliști.

Afirmația lui Grindeanu nu aduce nimic nou pentru filiala Timiș a PSD, care astăzi nu are nici măcar un candidat serios pentru vreo funcție importantă, fiind un fel de tragere de timp. E greu de crezut că ministrul Transporturilor a reușit prin ceea ce a spus la Timișoara să-și mobilizeze colegii de filială, care cu siguranță așteaptă de la el mult mai mult.

Nu e un secret pentru nimeni că organizația condusă de Alfred Simonis este probabil în cea mai proastă formă cu doar câteva luni înainte de primele teste electorale, iar în acest context agățarea de PNL e cel puțin demobilizatoare pentru electoratul social-democrat, atât cât mai există el în județ, că despre Timișoara nu cred că are vreun sens să discutăm. Dacă privim mai departe de orașul reședință, adică în marile bazine periurbane, pesediștii stau la fel de prost. La Dumbrăvița, unde exista un nucleu vechi al PSD, Simonis a reușit rapid să destructureze organizația, care prin exponenții săi a migrat spre candidatul PNL, Cristian Rusu, un om de afaceri de succes, care a demonstrat că poate conduce o companie românească spre rezultate foarte bune.

Cred oare boșii PSD Timiș că vor reuși să obțină vreun rezultat decent bazându-se doar pe ceva imobiliariști din zonă? Dacă privim spre Giroc, fost fief PSD, e jale mare, pentru că acolo e din nou destructurare, după scandalurile imobiliar-penale în care apar și nume ale unor fruntași pesediști. Am dat doar două exemple de comune care au mai mulți locuitori decât un oraș, implicit și un număr de votanți mare, chiar dacă nu toți rezidenții au domiciliul acolo, ci doar locuința. Revenind la dorința liderilor PSD de a se cupla în marile orașe cu PNL, cum se va întâmpla concret în Timiș nimeni nu știe, nici măcar cei care trag sforile.

Peneliștii l-au reevaluat pe Nicolae Robu, care își continuă campania electorală neîntreruptă prin mesajele obsesive anti Fritz&Co, dar potrivit tuturor sondajelor de opinie este cel mai bine cotat contracandidat al actualului primar, cu care e cap la cap în cercetările sociologice. Oricum, pesediștii nu au nicio pretenție în jocul pentru Timișoara, în condițiile în care nici măcar ceea ce era pe vremuri ca structură pe cartiere nu mai există probabil de pe vremea lui Petru Andea. La Consiliul Județean pare o misiune imposibilă ca PSD Timiș să-și impună un candidat comun altul decât actualul președinte Alin Nica, la rândul său cap de listă în intențiile de vot. Și atunci rămâne întrebarea, la ce s-a referit exact domnul ministru Grindeanu când le-a transmis colegilor săi că nu vor susține candidați doar de la PNL.

Poate că răspunsul îl vom găsi la Lugoj, poate că doar acolo mai are PSD Timiș vreo speranță că își va impune primarul sau la Făget? Pentru că la Jimbolia sau Sânnicolau Mare nu au nicio șansă…

Preluare foto: unsplash.com