Alina Sperlea aleargă după funcția de primar la Dumbrăvița, în timp ce inspectorii ANAF o fugăresc prin Europa de 12 ani de zile!

De departe, Alina Sperlea (fostă Sasu), candidatul PSD 2.0 la Primăria Dumbrăvița, este exemplul viu că premierul Marcel Ciolacu a exagerat și a greșit fundamental când a afirmat că o familie de români poate trăi, la modul lejer, cu 100 lei/zi! A fost mult prea darnic cu calculele și estimările pe coșul zilnic al românului de rând! Și asta o confirmă, fără nicio ezitare, Alina Sperlea, azi, consilier local PRO România – comuna Dumbrăvița, unul dintre principalii jucători și combinatori de pe piața imobiliară de la marginea Timișoarei. Asta, până mai ieri căci, la zi, marea doamnă și salvatoare a politicii periurbane, pe acte, este în faliment personal și urmărită de perceptorii români, atât în spațiul danubiano-carpato-pontic, cât și prin Europa! Ca să fie clar de la bun început: falită, doar în hârtii, ca să nu o agațe inspectorii ANAF!

Potrivit ultimelor declarații de avere, de când a intrat în politică, Alina Sperlea ține neapărat să demonstreze că trăiește dincolo de limita subzistenței, supraviețuind doar din alocațiile sociale ale celor doi copii și din indemnizația lunară de consilier local. Aşa rezultă din acte! Practic, pe cifre, se întreține cu 1168,5 lei pe lună, adică mai puțin de 40 RON/zi! Cert e că, doar de luna trecută, grație premierului Marcel Ciolacu, care a dispus creșterea alocațiilor sociale cu 13,8 %, Alina Sperlea o va duce mai bine și va putea cheltui, pe zi, cu 2 lei în plus. Deci, e mult mai fericită și relaxată, acum, că aleargă cu mai mulți bani în buzunar, în cursa electorală pentru Primăria Dumbrăvița din partea organizației locale PSD 2.0 a deputatului Alfred Simonis.

Așa că, la cei 52 de ani ai săi, în fața electoratului, doamna Alina Sperlea se prezintă cu o declarație de avere…. goală! Nu are terenuri, case, apartamente, mașini sau bani în cont. Și, tot din actele publice, înscrisuri sub semnătură privată și sub incidența legii penale, rezultă că alesul local al PRO România nu a dat și nici nu a luat împrumuturi de la persoane fizice, nu are credite la bănci, nu are datorii către nicio entitate, nu deține bijuterii, acțiuni sau alte active. ZERO! Absolut nimic, niciun leu, în afară de indemnizația lunară de consilier de la Primăria Dumbrăvița și alocațiile celor doi copii. De fapt, după cum a declarat în mod public, o mai ajută mama sa: “… mama mea este milionară, eu sunt beizadeaua familiei. Sunt singură la părinți, așa că mama îmi permite orice…”! Și, așa cum n-are avere pe codul său numeric personal (CNP), Alina Sperlea n-are nici interese, conform declarațiilor anuale, impuse de Agenția Națională de Integritate (ANI).

În toată această ecuație fiscală, totuși, pe oriunde merge, Alina Sperlea lasă impresia că este o femeie de afaceri de succes. În spațiul public, la unii le spune că, spre deosebire de alții, care și-au făcut avere pe banii părinților, ea si-a făcut zestrea pe munca și pe creierul ei! Deși, toate documentele demonstrează exact contrariul: falimentul personal și eșuarea managerială! De fapt, adevărul e și mai crunt! Pe acte, consilierul local PRO România trăiește cu mult sub 40 RON/zi. Și asta pentru că, până și pe singura sa sursă legală de venit, indemnizația de consilier local, are o poprire instituită de ANAF, încă din anul 2020, de când a accesat funcția publică. Așa cum, de fapt, tot ce e pe CNP-ul Alinei Sperlea, până la concurența sumei de 6,8 milioane de lei, este sub lupa Fiscului! Da, peste 1,4 milioane de euro datorează statului român din taxe și impozite, azi, Alina Sperlea! Că de aia fuge de zapcii și nu are nimic în declarațiile de avere!

O lume minunată 

Acum, nici nu mai contează cam câte mii de ani i-ar lua statului român ca să-și recupereze prejudiciul de 6,8 milioane de lei, atâta timp cât, lună de lună, conform legii, ANAF nu poate încasa decât o treime din veniturile Alinei Sperlea. Cum în cazul consilierului PRO România nu există bunuri de executat silit, ci doar o indemnizație de consilier local – pe alocațiile minorilor nu se pot pune popriri – e clară treaba! Și nebunia asta cu fuga de Fisc a Alinei Sperlea ține din 6 iulie 2012, exact ziua în care ANAF a taxat-o pe samsara imobiliară pentru tranzacțiile funciare și i-a impus la plată o sumă care azi a ajuns la 1,4 milioane euro! Asta rezultă, atât din Decizia de Impunere, cât și din Raportul de Inspecție fiscală, ambele cu nr. 6791/6.07.2012. De atunci, de mai bine de 12 ani, Alina Sperlea a dezvoltat o alergie acută față de ANAF, ca dracu’ de tămâie! 

De aia, nici pe persoană fizică și nici pe juridică, alesul local nu se încarcă cu bunuri, terenuri, mașini etc: ca să nu i le sechestreze sau execute Fiscul! Asta, deși, dacă ar fi vrut să-şi închidă socotelile cu statul român, ca orice contribuabil onest, ar fi avut posibilitatea, chiar și in extremis! Nu o șansă, ci două, chiar! Ambele oferite, pe tavă, exact din partea partidului (PSD), în numele căruia, acum, candidează pentru funcția de primar la Dumbrăvița: două amnistii fiscale, una a lui Victor Ponta, cealaltă a Vioricăi Dăncilă! Același partid care, prin pixul președintelui PSD Timiș, Alfred Simonis, i-a pus Alinei Sperlea, azi, totul pe tavă și la picioare – a dizolvat și a reinventat filiala locală a PSD, doar ca să poată impune consilierul local Pro România, în cursa pentru Primăria Dumbrăvița! Adică, pe nimeni altcineva decât pe premianta Alina Sperlea, fericita ocupantă a poziției cu numărul 2 de pe lista ANAF, la rubrica debitori – persoane fizice, în dreptul căreia apare, cu minus, cifra de 6,8 milioane lei!

E limpede că Alina Sperlea suferă de sindromul lui Peter Pan – adulții cu comportament de copil/adolescent, incapabili să-și asume responsabilitatea acțiunilor și de a se comporta conform vârstei lor biologice, deși au un nivel de inteligență peste medie. Asta e singura explicație logică pentru care consilierul local Pro România – Dumbrăvița fuge de rupe pământul din calea Fiscului! Și ar mai fi una, fără nicio legătură cu raționalul: șmecheria! Că aici se încadrează orice om de afaceri onest și transparent, asemenea Alinei Sperlea, care joacă fotbal… de pe marginea terenului. Și, mai presus de orice, se mai și comportă ca un adevărat antrenor: face tactica de joc a unei echipe întregi… de la vestiar! Nu prin strategii complicate, ci prin diverse metode juridice – contracte de împrumut, executări silite, procuri speciale, procese, dări în plată, licitații etc. Ce mai, un adevărat comportament de căpitan de echipă – A.C.S. Sperlea, la un soi de entitate, organizată în teren, pe criterii de onestitate fiscală! C-așa-i la PSD 2.0!

Azi, dincolo de procese și sentințe judecătorești (dosar 4350/2/2015 – Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal), fie că acceptă sau nu, conform documentelor, Alina Sperlea are de plătit statului român suma de 1,4 milioane euro, ca urmare a unor tranzacții imobiliare. Și știe asta de vreo 12 ani, de când a primit impunerea/decizia ANAF! De atunci, consilierul local PRO România tot fuge! Ce e important de reținut e faptul că, în cel mai fericit caz, ca urmare a ultimelor etape procesuale, care mai pot dura, încă cel puțin vreo 3 ani, pupila lui Alfred Simonis poate obține, după mai bine de un deceniu și jumătate de sustragere de la plata taxelor către stat, maxim o reducere pe accesorii și TVA. Dar tot va rămâne cu milionul de euro, bun de plată, pe codul său numeric personal!

Exemplu viu

Și mai sunt câteva lucruri de lămurit, absolut esențiale, în acest prim episod. Că despre așezarea jucătorilor de la A.C.S. Sperlea, în teren, o să se convingă toată lumea, în frunte cu ANAF-ul! Un adevărat 11, plus rezervele de pe banca tehnică, exact ca la o adevărată echipă de fotbal care se respectă și care-și dorește rezultate! Așa că, până la devoalarea tehnicii de joc și de antrenorat a Alinei Sperlea, rămânem la declarația de avere a consilierei locale PRO România, înscrisă în cursa pentru Primăria Dumbrăvița din partea PSD 2.0 a lui Alfred Simonis! Aici, dincolo de o lege, care nu este opțională, Agenția Națională de Integritate (ANI) definește foarte clar, chiar și printr-un manual/ghid, cum se completează documentul public și, mai ales, ce trebuie să conțină declarația de avere și de interese a unui funcționar public/ales local!

Așa că, la Capitolul IV. 2 – Plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate, dacă valoarea de piață însumată a tuturor acestora depășește 5.000 Euro – aici ar fi trebuit să se regăsească contractele de împrumut, care o au ca și creditor pe doamna Alina Sperlea! Și nu sunt puține! Ideea e că doar două astfel de combinații (pseudo)bancare au/aveau un cuantum de fix 1,4 milioane euro, exact cât debitul consilierului local PRO România către ANAF! Așa că, dacă ar fi vrut să-și stingă datoria față de statul român, dincolo de cele două amnistii fiscale ale premierilor Victor Ponta și Viorica Dăncilă, de care nu a profitat, și de data asta, din două mișcări, antrenorul A.C.S Sperlea ar fi avut ocazia să reintre în rând cu lumea onestă și civilizată

N-a făcut-o! Cel puțin, dintr-un singur considerent: dacă și-ar fi menționat debitorii în declarațiile de avere, mai mult ca sigur, conform legii, ANAF ar fi făcut poprire sau ar fi pus sechestru pe veniturile/bunurile terților, până la concurența sumei de 6,8 milioane RON! Și mai e o chestiune, legată tot declarația de avere a consilierei locale PRO România Dumbrăvița. Mai exact, la Capitolul V din protocolul/ghidul celor de la Agenția Națională de Integritate – rubrica Datorii. Adică, debite, ipoteci sau garanții, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depășește suma de 5.000 Euro. Și datoria Alinei Sperlea către ANAF, deși e în cuantum de 1,4 milioane euro, nu se regăsește în declarația de avere! Semn că, din nou, cel puțin din punctul de vedere al consilierei locale PRO România Dumbrăvița, legea e opțională sau valabilă doar pentru unii! Numai în Spania, la Barcelona, lucrurile stau/au stat diferit…cu Fiscul, în ceea ce privește A.C.S Sperlea! O să vă convingeți, pe îndelete, dintr-o corespondență interinstituțională! Oficială!

Așa că, până atunci, nu mai rămâne de punctat decât un singur aspect, care ține de latura financiar-bancară. Cum ANAF-ul e pe final de analiză de risc pe CNP-urile jucătorilor imobiliari de la A.C.S Sperlea, există șanse extrem de mari ca, în curând, echipa să retrogradeze. Chiar să se desființeze, dacă ținem cont și de interesul deosebit al unor procurori care, așa cum rezultă dintr-o serie de documente, pun cap la cap acte notariale și avocățești, acțiuni judecătorești, documente de cadastru, procuri, mandate speciale și proceduri de executări silite. Asta doar așa, ca să știe și prim-vicepreședintele PSD Timiș, dezvoltatorul și jucătorul imobiliar Adrian Cionca, la rândul său, un vechi client, atât al Fiscului românesc, cât și al antrenoarei de talente, Alina Sperlea – fostă Sasu.

Autorul îşi asumă întreaga responsabilitate pentru informaţiile/materialele prezentate în acest articol.

Preluare foto: Facebook.com