Primăria Timișoara a făcut, vineri, un pas important în ceea ce privește construcția unui nou spital municipal. Așadar, în ședința extraordinară, a fost votat un proiect de hotărâre referitor la aprobarea „Acordului de prestări servicii de consultanță pentru tranzacții cu Corporația Financiară Internațională – IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale în vederea realizării obiectivului nou de investiție ”Spital Clinic Municipal de Urgență Timișoara”.

Mai precis, noua clădire va fi realizată în urma unui parteneriat pe care Primăria Timișoara îl va semna cu IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale. Soluția primarului Dominic Fritz pentru situația Spitalului Municipal Timișoara, aprobată vineri în ședința Consiliului Local, prevede ca primele plăți să fie efectuate abia după ce noul spital este construit și dotat cu echipamente de ultimă generație. Astfel, se diminuează riscurile ca investiția să fie întreruptă sau tergiversată de către constructor. Acordul prin care IFC va furniza asistență municipalității în structurarea și implementarea unui parteneriat public-privat va fi semnat în perioada următoare. 

Eu cred că este singura noastră șansă să vedem un nou spital municipal în următorii 10 ani. Pentru Timișoara a venit momentul să își ia soarta în propriile mâini și să nu mai aștepte după tot felul de soluții nerealiste. Foarte mulți timișoreni așteaptă de ani de zile acest nou spital municipal. Nu mai avem timp să așteptăm. Mă bucur că majoritatea consilierilor locali au înțeles urgența acestui spital și au aprobat parteneriatul cu Banca Mondială”, a spus primarul Dominic Fritz.

Edilul-șef a fost acuzat, în timpul ședinței, că a lansat ideea construirii acestui spital chiar înainte de alegerile locale. Astfel, proiectul ar fi o „petardă electorală”.

Suntem foarte conștienți că suntem în mijlocul unei campanii electorale. Asta înseamnă că probabil unii spun sau se gândesc că acum votăm doar un lucru simbolic, care oricum nu se va întâmpla, alții poate au un interes să atace proiectul, tot din motive electorale. Vreau să vă spun însă că acest proiect este cât se poate de serios. Mi-aș fi dorit să-l votăm acum un an sau poate chiar acum doi ani, și nu acum. Îl votăm abia acum, în plină campanie electorală, pentru că am așteptat o schimbare legislativă în legea parteneriatelor public-privat, care a trenat foarte mult în Parlament”, a explicat primarul Timișoarei.

Specialiștii IFC, organism internațional la care este membru și Statul Român, vor susține primăria pentru a atrage un operator calificat din sectorul privat să proiecteze, să finanțeze, să construiască și să întrețină noul spital din Timișoara. 

Cu un număr estimat de 300 – 400 de paturi pentru internări, cabinete de specialitate, circuite medicale eficiente, aparatură de ultimă generație pentru investigații, spitalul va reuni mai multe secții ale Spitalului Municipal Timișoara, care în prezent sunt împrăștiate în 14 locații din oraș. Costurile, estimate într-o previziune inițială a IFC, se ridică la 120 de milioane de euro, dar suma finală, precum și numărul exact al paturilor, vor rezulta în urma studiilor ce vor fi realizate de către partenerii Primăriei Timișoara.