Situația politică din Timiș este greu de explicat, însă un lucru e cert: meciul pentru șefia CJT va fi unul pe bune, dur și cu multe surprize.

Ieri, Alin Nica, președintele în exercițiu al Consiliului Județean, a anunțat că va candida pentru un nou mandat din partea Forței Dreptei. Vor urma negocieri cu USR și PMP, iar cel mai probabil Nica va fi candidatul comun, având prima șansă la succes. Brusc și dintr-o dată, candidatul comun al PSD-PNL – noul PCR (Partidul Comasat Român) -, Alfred Simonis a trecut pe plan secund. Din cel mai șmecher om al lui Marcel Ciolacu, personajul a ajuns un candidat competitor pentru Nica de la Dudeștii Noi, care conduce în toate sondajele de opinie. Ce cădere din paradisul combinațiilor parlamentare, ce recul puternic pentru prințișorul Banatului, care și-a transformat viața miraculos în câțiva ani. De la un modest și dinamic directoraș pe la Aeroportul Internațional Timișoara, unde venea cu o mașină cu volan pe dreapta, la un mega gambler, conectat la vârtejul imobiliar periurban. Mai mult, surse apropiate de liderul PSD Timiș au dat ca sigură informația că omul s-a mutat cu totul la București, acolo unde aerul rarefiat e respirat doar de boșii politici. Cumva, Timișul a rămas pentru Simonis doar o feudă din care își extrăgea energiile (ca să fim eleganți și să nu scriem resursele) pentru viitorul său luminos. Filiala județeană s-a transformat într-o structură de tip CF (carte funciară) cu un singur titular, șeful Fredi. A numit pe cine a vrut în funcții, a șmecherit filiala ca la poker (nu e un jucător bun), a crezut că poate decide asupra vieții unor oameni. A forțat schimbarea unor șefi de instituții, care nu au vrut să-i răspundă la comenzi, lui sau cercului de interese. Au fost și unii pe care, în ciuda forței proiectate, nu a reușit să îi schimbe. Iar asta l-a făcut să comită greșeli, să creadă că e chiar cel mai puternic om din PSD. Ghinion! Unii îl dădeau mai ieri ca șef al unui serviciu secret, ceea ce chiar că ar fi fost o parodie totală la adresa ideii de stat de drept. Însă cum în ultimii ani statul român a ajuns un fel de jucărie în buzunarele politicienilor de la vârf aproape orice este posibil, pentru că reacțiile opiniei publice sunt tot mai firave, aproape inexistente.

Acum, Simonis intră în cursă cu Alin Nica și Nelu Balaș, de la AUR, după ce s-a lăudat peste tot că el nu va candida și că e atât de prieten cu Ciolacu încât nici măcar ministrul Sorin Grindeanu nu mai poate să-i ceară nimic. În ciuda faptului că același Grindeanu l-a luat de pe bicicletă, așa cum venea la partid când sediul era pe B-dul C.D. Loga și l-a făcut al treilea om în stat. Apropo de stat, surse politice convergente opinează că Alfred Simonis a scăpat de sub controlul partidului și nu numai, iar singura variantă de scoatere elegantă a acestuia de la butoane ar fi o candidatură la CJT, unde va fi în lumina reflectoarelor…iar el nu e omul care să-și dorească o expunere prelungită la soare, mai ales că acum stratul de ozon e tot mai redus în cazul politicienilor candidați. Rămâne de văzut cum se va derula cursa pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, însă e cert că dacă va candida până la urmă, Alfred Simonis nu va mai ajunge la nivelul de putere pe care îl deține azi. Niciodată. Chiar dacă va câștiga în fața lui Alin Nica va fi unul dintre președinții de consilii județene din țară, așa cum a fost și colegul său de la Lugoj Călin Dobra, iar dacă va pierde atunci va reveni la mentorii săi politici, care îl vor reabilita cumva. Pentru că o mână spală pe alta mereu în politică…