Consiliul Județean Timiș a reușit să atragă noi fonduri pentru proiectul privind restaurarea Castelului Huniade. Instituția transmite că în completarea celor peste 32 milioane de lei obținute prin PNRR, s-au atras alte 35 milioane de lei prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS). Ambele contracte sunt semnate, iar echipa de management al proiectelor din cadrul administrației județene lucrează la concretizarea unei a treia surse de finanțare prin Programul Intereg VI – A România Ungaria (Ro – HU).

De 30 ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, însă fără succes. Iată că în acest mandat, din ținta de finanțare de peste un miliard de lei, am reușit deja să semnăm contracte de peste 67 milioane de lei. Este un record în istoria Consiliul Județean Timiș, dovada că mișcăm lucrurile pe direcția cea bună pentru județul Timiș”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Printre lucrările care vor fi realizate se numără consolidarea zidurilor și a bolților în pericol de prăbușire și restaurarea arhitecturală conform soluțiilor originare de la 1856, pentru pardoseală (paviment de marmură și parchet) și refacerea finisajelor arhitecturale.

Scopul final al tuturor acestor demersuri este transformarea Castelului Huniade într-un pol cultural regional, un muzeu contemporan polivalent și dinamic, dedicat atât conservării și prezentării colecțiilor, cât și educării și dezvoltării culturale a vizitatorilor de toate vârstele”, a informat CJ Timiș.