Drumurile noastre toate…! Nu, nu e șlagărul lui Dan Spătaru, ci al Alinei Sperlea, de câteva zile, candidat unic al Partidului Comasat Român (PSD+PNL) la Primăria Dumbrăvița, așa cum au poruncit Alfred Simonis de la PSD și Vasile Blaga de la PNL. Și povestea cu o grămadă de ulițe înfundate din comuna periurbană, executate silit de ANAF, în contul unei datorii de 6,9 milioane lei a consilierului local, este una simplă, repetitivă și la indigo. În primul rând, după 12 ani de-a v-ați ascunselea, statul român a pus sechestru pe ce a mai apucat. Asta pentru că Alina Sperlea (fostă Sasu) a tranzacționat, tot ce era mai valoros, pe numele unor săgeți, folosindu-se de scheme, tactici și șmecherii complicate de disimulare! Așa că, în ecuație, cel puțin pentru FISC, la meniul zilei, nu au mai rămas decât drumurile și spațiile verzi, provenite din PUZ-urile de pe Dumbrăvița ale foștilor soți Marius și Alina Sasu. Practic, de aici, începe și povestea halucinantă a străzilor (ne)asfaltate Vasco da Gamma, Blaise Pascal, Isac Newton, Galileo Galilei, Kepler, Crișurilor, Timiș, Someș, Ghioceilor, Migdalului și Dunărea și, odată cu asta, calvarul privind drepturile de servitute și accesul la utilități publice, contra cost, ale unor oameni de bună-credință.

În altă ordine de idei, conform legislației și cutumelor urbanistice, la orice PUZ, toate drumurile ar fi trebuit să fi fost cedate și predate către Primăria Dumbrăvița, încă de la vremea la care documentația (planul de acțiune) a fost aprobată și validată. Cert e că, în cazul străzilor enumerate mai sus există o serie de declarații scrise ale Alinei Sperlea, sub semnătură privată, care confirmă că, în calitate de dezvoltator imobiliar și mandatară a fostului soț Marius Sasu, se obligă să cedeze căile de acces către UAT Dumbrăvița. Doar că acest lucru nu s-a materializat niciodată! Motivele au fost mai multe. În primul rând, divorțul cuplului Sasu, partajul și devălmășia. Mai apoi, succesiunea de creditări și executări silite, în rândul săgeților de la ACS Sperlea. Plus, impasivitate administrației locale care a făcut catoată povestea cu cedările de drumuri să rămână doar pe hârtie, la nivel de angajament neonorat: o obligativitate de donație, fără nicio cedare, propriu-zisă! Așa că, multe dintre terenurile de acest tip, deși în PUZ-urile soților Marius și Alina Sasu aveau funcțiuni clare de drumuri, au rămas neoperate la nivel de carte funciară, sub titulatura de teren intravilan neîmprejmuit!

Ulterior, așa cum rezultă din Cadastru, din punct de vedere patrimonial, multe dintre căile de acces, după ce au fost executate în șir indian de către interpușii Alinei Sasu, conform tacticii de joc, au trecut de la o săgeată la alta, doar că să-și piardă urma. Alte drumuri au fost mirosite de ANAF sau servite intenționat perceptorilor, firimituri care au fost sechestrate, după care au fost vândute în cadrul unor licitatații publice, în virtutea datoriei de 6,9 milioane lei a Alinei Sperlea. Așa că unele parcele de drumuri de pe Dumbrăvița, provenite din PUZ-urile foștilor soți Sasu, au fost achiziționate de diverși, care au simțit ceva miros de bani, fără prea mari bătăi de cap: activistul civic Cristian Brâncovan (strada Vasco da Gamma) și Ionuț Popovici, șeful Casei Județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin (strada Crișurilor). Oricum, degeaba i-a înfierat Alina Sperlea cu mânie proletară, creând tot soiul de scenarii și regii abracadabrante, doar ca să acopere faptul că tot haosul de servituți, la nivel de străzi întregi de pe Dumbrăvița, i se datorează, în cea mai mare parte.

În schimb, alte drumuri au fost cumpărate, tot la licitațiile ANAF, de către săgețile de la ACS Sperlea. După care, conform documentelor, unele au fost expropriate în interes public de către Primăria Dumbrăvița, pe bani frumoși, iar altele, pentru drept de servitute, au fost plătite de către o serie de persoane fizice. Și o parte au rămas doar la nivel de poveste, promisiuni și vorbe goale! Deci, business în toată regula, la 10 euro pe metro pătrat, în ciuda prețului de vânzare de maxim 1500 euro, obținut de statul român, pe suprafețe de circa 1 ha de teren! Azi, sub paravanul asfaltărilor, străzile Vasco da Gama și Crișurilor, aflate în patrimoniul domnilor Brâncovan și Popovici, datorită executării de către ANAF a drumurilor din PUZ-urile foștilor soți Sasu, se pregătesc de expropriere în interes public, la cererea expresă a Alinei Sperlea, sub forma unui proiect de HCL!

Alfabet imobiliar

18 noiembrie 2021, sediul Pro România Timiș – este exact conferința de presă în care, cu subiect și predicat, într-o situație legată de scandalul privind adjudecarea străzii Crișurilor din Dumbrăvița, consilierul local Alina Sperlea a declarat: ”Niciodată nu am făcut bani din cedare de drumuri, din drepturi de servitute…”. În același cadru idilic, la microfon, în fața presei, așa cum rezultă din probe video, a fost prezentat, ca prosper om de afaceri și filantrop al comunei periurbane, și Denis Tuță. Nimeni altul decât unul dintre membri lotului de jucători ai ACS Sperlea, un personaj care, de pe o bucată de hârtie, a recitat următoarele idei: ”Țin să precizez că doamna Sperlea nu a știut absolut nimic despre intenția pe care am avut-o (n.n – de a licita și adjudeca străzi) și care a luat contur. Am urmărit site-urile de licitație și am cumpărat drumurile pe care le nominalizez acum – Isac Newton, Galileo Galilei, Blaise Pascal, Kepler, Tisa, Timiș, Someș, Dunărea și Ghioceilor, în suprafață totală de circa 15.000 mp”. Toate, la o valoare 40.000 lei (8.000 euro)!

În fine, concluzia finală a conferinței de presă din 18 noiembrie 2021 fost că toate drumurile, pe care le-a achiziționat Denis Tuță, ca urmare a licitațiilor de la ANAF și care provin din PUZ-urile Alinei Sperlea, vor fi cedate gratuit comunei și oamenilor. Că doar filantropul le-a adjudecat, fără știrea antrenoarei de la ACS, pe banii lui, ca să salveze oamenii și localitatea din mâna samsarilor și speculanților. Bun, asta a fost atunci căci, la niciun an distanță, pe 20 septembrie 2022, prin proiectul de HCL nr. 61266 , Primăria Dumbrăvița decide să exproprieze în interes public, dintr-o parcelă de 12.451 mp, o suprafață de 2829 mp (CF nr. 411156), la o valoare de despăgubire de 140.036 lei. Și administrația locală a decis astfel, tocmai pentru că strada Dunărea din Dumbrăvița, aflată în portofoliul lui Denis Tuță de la ACS Sperlea, urma să fie asfaltată. Cert e un singur lucru – pe acte parcela din CF nr. 411156 a aparținut soților Marius și Alina Sasu, a trecut prin patrimoniul lui Daniel Ignea de la ACS Sperlea ca, ulterior, să fie executată de ANAF și, la data de 3 ianuarie 2022, să intre în proprietatea lui Denis Tuță. E clar acum?!

Nici schema cu strada Crișurilor din Dumbrăvița nu e departe de istoria de pe strada Dunărea, după cum au punctat și colegii de la articulat.ro. În perioada 2003-2004, dintr-un PUZ propriu, Alina Sperlea a vândut majoritatea parcelelor și a rămas cu o singură tarla de aproape 5000 mp, cu destinația stradă, pe care nu a cedat-o Primăriei Dumbrăvița. În 2018, în virtutea datoriilor de 6,9 milioane de lei ale Alinei Sperlea, ANAF a pus sechestru pe terenul intravilan, devenit între timp strada Crișurilor. După un an, în 2019, pesedistul Ionuț Popovici din Caraș-Severin a participat la licitația organizată de FISC și a câștigat, pe data de 4 septembrie, un… teren neîmprejmuit (cu funcțiune de drum), în suprafață de 4973 mp – strada Crișurilor din Dumbrăvița. La fel s-a întâmplat și cu strada Vasco da Gamma: în 2004, conform Cărții Funciare nr. 411500, terenul a intrat în proprietatea soților Marius și Alina Sasu. Ulterior, în 25 mai 2017, Primăria Dumbrăvița notează că terenul, provenit dintr-un PUZ al Alinei Sperlea, are destinația de drum. Ca, în ziua de 18 octombrie 2019, datorită unui sechestru al ANAF, parcela să fie scoasă la licitație și adjudecată de SC Trucks 95 Sud SRL, aparținând activistului civic Cristian Brâncovan.

Cert e că, la începutul anului 2024, Alina Sperlea, candidata PSD-PNL la Primăria Dumbrăvița, ca o bună samariteană, la votarea bugetului comunal, a susținut și a obținut victoria pe două proiecte, ambele aflate în strânsă legătură cu străzi provenite din PUZ-urile sale: Vasco da Gamma (9275mp) – studio de fezabilitate, expropriere (10 euro/mp), proiect de asfaltare – în valoare de 493.750 lei și Crișurilor (4973 mp), în aceeași logică etapizată, la o valoare de 278.000 lei. Deci, per total, fără studiile de fezabilitate și proiectele tehnice, un buget de circa 710.000 lei pentru exproprierea a două străzi care au ca punct de plecare urbanizările de terenuri ale Alinei Sperlea. Practic, vorbim despre două drumuri de acces care, prin lege și gratuit, ar fi trebuit să se afle în patrimoniul Primăriei Dumbrăvița, încă de la data la care administrația locală/județeană a aprobat planurile de acțiune pentru PUZ-urile samsarei imobiliare! Acesta este și motivul pentru care, azi, administrația locală, că să poată interveni/investi pe străzile Crișurilor și Vasco da Gamma, trebuie să plătească, 10 euro/mp, ca să aducă comuna în secolul XXI.

Gargară electorală

E limpede ca bună ziua că de pe urma acestui tip de combinații imobiliare ale ACS Sperlea, statul român, administrația locală și dumbrăvițenii sunt cei mai mari pierzători. Restul, e doar joc de glezne și o perdea de fum! Azi, așa cum rezultă din documente oficiale, străzile Isac Newton, Galileo Galilei și Migdalului sunt în posesia Primăriei Dumbrăvița. Unele, cum sunt străzile Blaise Pascal, Dunărea și Ghioceilor, aici, asociați sunt Denis Tuță, cot la cot cu administrația locală. Nici strada Timiș nu face diferență prea mare, singurul care e în plus, în toată ecuația de servitute, e Radu Ciuciu, un alt sportiv al ACS Sperlea. De fapt, nimeni altul decât mandatarul Milenei Sperlea, mama consilieriei locale, așa cum rezultă din actul de adjudecare nr. 424/E  din 1 noiembrie 2022, care a avut ca miză un teren din localitatea Svinița (Mehedinți), situat pe malul Dunării.

Și au mai fost scheme de joc ale ACS Sperlea și pe strada Bega din Dumbrăvița când, la data de 20 septembrie 2022, tot administrația locală a decis, în virtutea proiectului de hotărâre nr. 61262, declanșarea procedurii de expropriere în interes public a altor 2960 mp de teren din proprietatea aceluiași Denis Tuță, la o valoarea de 146.520 lei. Evident, tot pentru un drum necedat, care provine tot dintr-un PUZ al minunatei și transparentei Alina Sperlea (fostă Sasu). Ca să rămânem în acest cadru idilic, mai există un proiect de hotărâre a Consiliului Local Dumbrăvița – nr. 60438 din 18 august 2023 –  când, printr-o renunțare la dreptul de proprietate privată, nu printr-o expropriere, sportivii de la ACS Sperlea au cedat o altă porțiune de drum comunal. Evident, servitutea provine tot dintr-un PUZ al foștilor soți Marius și Alina Sasu, care a trecut prin patrimoniul Milenei Sperlea (mama consilierului local) și a lui Radislav Stoicovici (unchi) ca, în final, să se oprească în patrimoniul domnului Denis Tuță. Da, filantropul care, fără să știe Alina Sperlea, cuminte și netulburat, a urmărit site-ul de licitații al ANAF, ca să se împroprietărească cu căile de acces din fostele dezvoltări urbanistice ale samsarei imobiliare!

Una peste alta, au mai fost și alții care, evident, tot fără știrea fostei doamne Sasu, așa cum e și cazul jucătorilor Sorin Ovidiu Haracicu și Eugen Huțuliac de la ACS Sperlea, au devorat parcurile și zonele verzi din aceleași PUZ-uri (CF 419502, CF 403451 și CF 412644), fără niciun dubiu, în așteptarea unor vremuri mai bune. Că doar nimeni nu aruncă cu bani pe spații verzi în Dumbrăvița și nici nu se rupe prin licitații și executări silite, ca să adjudece terenuri fără valoare imobiliară, doar ca să planteze pomi și să pună bănci! Da, exact același Eugen Huțuliac care, prin mandatara Alina Sperlea, cumpăra de la Cătălin Brindeszku (Cătă Răgușitu’ – concubin), bunuri executate din patrimoniul fostului fotbalist Marius Sasu (CF 405936 Dumbrăvița – 2313 mp și CF 405937 Dumbrăvița – 2807 mp), același care adjudeca imobile din proprietatea lui Radislav Stoicovici (unchiul Alinei Sperlea) și tot același mingicar al ACS Sperlea care se lupta, în licitații, cu Nicolae Popa (fratele lui Cătălin Brindeszku). 

Nici cu Sorin Ovidiu Harcicu, lucrurile nu stau chiar pe roze, legăturile dintre acesta și sportivii din echipa ACS Sperlea sunt cât se poate de evidente și solide, mai ceva ca o mână bună la un joc poker – partener de nădejde cu Eugen Huțuliac, Radislav Stoicovici și Milena Sperlea, așa cum rezultă dintr-o serie de cărți funciare de pe Orțișoara și Sânandrei. De fapt, în toată această ecuație, în care întreaga echipă funcționează după motto-ul ”Toți pentru unul, unul pentru toți”, chiar dacă, între timp, mușchetarii s-au transformat în săgeți, la prima vedere, mai lipsesc doar rezervele de pe banca tehnică: FLOTANȚII! Doar la prima vedere! Că-n rest, rămâne cum a spus doamna Alina Sperlea și cum a (re)confirmat și filantropul Denis Tuță: consilierul local de Dumbrăvița nu a știut și nici nu a avut vreo implicare, nici în licitațiile ANAF, nici în adjudecarea de străzi, nici în exproprieri pe bani publici și nici în tranzacționarea de servituți…

Autorul îşi asumă întreaga responsabilitate pentru informaţiile/materialele prezentate în acest articol.