Foto: Facebook.com

Pentru un cetățean care urmărește de la distanță politica practicată de noul PSD Timiș 2.0, ultimele mișcări electorale sunt greu de înțeles/explicat. Cumva o întreagă organizație merge cu forță pe o singură mână, ca la poker, doar că riscurile sunt mult mai mari. Dacă jucătorul se trădează în final sau e trădat? 

Pentru că președintele filialei, domnul Alfred Simonis, a fost cumva obligat să candideze pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș, în acest moment mai multe localități au fost cedate de facto PNL. Cumva firesc, având în vedere faptul că și PNL Timiș, condus astăzi de Vasile BLaga, Cristian Bușoi și Ionuț Gaita, a făcut o serie de concesii în favoarea lui SImonis, care deține a treia funcție în statul român, cea de președinte al Camerei Deputaților. La un asemenea nivel, negocierile nu se mai încurcă în organizații comunale, fie ele chiar puternice.

Giroc

Să începem scurta incursiune cu cea mai agitată imobiliar comună din județul Timiș, Girocul, patria folcloristelor, a imobiliariștilor penali și a vechilor pesediști. Pardon, asta era valabil până mai ieri, de acum PSD a devenit un fel de căruță trasă de limuzina politică a actualului primar interimar, vicele Dan Vârtosu, de la PNL. Acesta va candida la pachet cu susținerea PSD, însă cele două formațiuni vor avea liste separate!? Da, sună a blat între Simonis și PNL, dar chiar aceasta este realitatea. Partidul Social Democrat nu are candidat pentru funcția de primar, în fieful său, dar totuși depune liste pentru consiliul local și îl susține pe veterinarul Vârtosu, cumnatul celebrului Puiu Minda. Cine a mai văzut așa ceva? Girocenii cu siguranță nu! Nemulțumiții pot solicita audiență la amicul cu care Minda, în urmă cu câțiva ani, a fost în turneu în Statele Unite.

Dumbrăvița

Execuția politică a organizației locale a PSD a fost urmată la scurt timp de eliminarea de către PNL Timiș a candidatului cu șanse pentru funcția de primar al comunei, Cristian Rusu, om de afaceri respectat, sponsor oficial cu sume mari al Partidului Național Liberal. Dar, parcursul politic al domnului Rusu a fost curmat brusc de noua conducere a PNL Timiș, ce a cedat presiunilor venite din partea PSD, care a reușit să impună probabil cel mai controversat candidat al momentului. Pentru că a refuzat să cedeze, Cristian Rusu a decis să intre în cursă din postura de independent. Cum se va termina campania electorală pentru primăria Dumbrăvița doar ANAF și instituțiile statului ar putea să știe. Cert e că protejata lui Alfred Simonis a pus la treabă sectorul femina politică din localitate, în speranța că vor aburi electoratul cu povești de adormit băieții mari și mici. Pentru ca toate acestea să capete realitate, domnul Alfred Simonis a destructurat organizația locală a PSD, semn că puterea sa e aproape absolută în județul Timiș, iar partidul e un fel de preș pe care se șterge atunci când are noroi pe pantofi. Dumbrăvița a fost în trecutul recent fief PSD, însă noile realități imobiliare impun un alt tip de politică acolo. De clan!

Moșnița Nouă

În comuna respectivă, PSD a avut ani de zile o structură puternică, materializată prin funcția de primar. În prezent, localitatea este dominată de către PNL, în timp ce opoziția este reprezentată de fratele domnului Alfred Simonis, domnul Gerald, cunoscut dezvoltator imobiliar, ce candidează independent pentru funcția de primar?! Practic, PSD s-a evaporat, pas cu pas, în Moșnița Nouă, probabil și pentru că organizația nu a ținut cont de viteza cu care acolo se construiesc blocuri de locuințe.

Ghiroda

La Ghiroda e pace și prietenie. Sau priecenie, cum spun bănățenii de dreapta de acolo. Comuna e condusă de încă tânărul Ionuț Ștănușoiu, care din anul 2016 a beneficiat de umbra protectoare a unor potentați din PSD Timiș, deși băiatul a candidat pe lista PNL. A reușit să câștige, iar de acum încolo va sta la butoane fără probleme, având în vedere că nu are niciun fel de opoziție, Cu un buget uriaș, comuna e condamnată la dezvoltare, indiferent de cine ar fi primar. Chiar dacă Ionuț ar pleca în vacanță patru ani după mandatul al treilea, care i-a fost pus pe tavă fără să aibă vreun contracandidat real, Ghiroda tot ar avea fonduri pentru a merge mai departe. Să ne uităm doar la ce companii de stat și private plătesc impozitele la ‘casieria” comunei.

Pe scurt acesta este tabloul politic creionat de cei care astăzi fac legea în politica timișeană…în dispreț public față de organizațiile locale și chiar față de ideea de democrație internă de partid. Și când ne gândim că acești băieți se luptau cu Liviu Dragnea, chipurile pentru mai multă democrație în PSD. Ce comedie proastă…jucată chiar în județul Timiș.