Prinde orbu’, scoate-i ochii! Totuși, după zeci de negări publice în cascadă, zilele trecute, cu subiect și predicat, doamna Alina Sperlea (fostă Sasu), candidat PSD la Primăria Dumbrăvița, a recunoscut că are o datorie substanțială către statul român, pe care o fenteză de vreo 12 ani. Oricum, una mult mai mai mare de 3.285 de lei, așa cum s-a jurat, cu câteva săptămâni în urmă! Și antrenoarea de talente de la ACS Sperlea a venit, acum, cu varianta că debitul său către ANAF e de doar 811.418 RON. Adică, de vreo 247 de ori mai mare decât cifra avansată anterior, dar oricum nu de 6,9 milioane de lei, așa cum au clevetit manipulatorii și mincinoșii, care vor să o distrugă. După acest episod public, în decurs de două zile, pesedista a mai aruncat pe piață alte două variante oficiale de răspuns. Ba că a câștigat procesul cu FISC-ul, ba că a pus la dispoziția statului banii pe care-i datorează, într-un cont bancar! Cert e că ambele variante au fost negate de către ANAF. Atât pierderea procesului, cât și garanția financiară, pusă la dispoziția statului român de către doamna Alina Sperlea. Deci, o poveste!

Cronologic lucrurile stau așa! Întotdeauna, din cauza presiunii mediatice, ca să dea bine la electorat, chiar și cu documentele pe masă, Alina Sperlea a negat continuu că ar avea vreo datorie către statul român. Mai ales una de circa 7 milioane de lei! Ca atare, pe data de 21 martie 2024, într-o postare pe Facebook, din cauza presiunii publice, candidata PSD la Primăria Dumbrăvița a avut o propria variantă de adevăr, în stilul său propriu și patentat: “Dragii mei, așa cum v-am promis, încet încet am să vă demonstrez cât de mincinoși și manipulatori sunt domnul primar și domnul Rusu, care au făcut un blat pt a distruge comuna noastră! Dovada minciunii lor, cum că eu am milioane de lei datorie la ANAF! Nu vă lasati păcăliți de asemenea manipulatori! Împreună vom reuși să scăpăm de aceste căpușe care doar „sug” comuna noastră! Aceasta este datoria mea la zi”. Și publică o frântură de document, generat de sistemul electronic al ANAF, cu o cifră de 3.285 RON (document în anexă), lăsând să se înțeleagă, la modul cel mai clar cu putință, că suma reprezintă toți banii pe care-i datorează statului român. O altă poveste!

Acum, minunea pesedistă învârte o altă variantă. De fapt, vreo două, total diferite! Ba că a câștigat procesul cu ANAF, ba că a pus la dispoziția statului banii pentru datoria de 811.418 RON. Și aceeași Alina Sperlea a mai spus că intră în alegeri curată, neprihănită, fără datorii și că oricine va mai zice ceva despre relația ei intimă și (ne)consumată cu ANAF, se va adresa judecătorului. Cert e că, din acel moment, adică de pe 10 mai a.c. și până azi, când tot a făcut turul de onoare prin mass-media, i-a mulțumit Bunului Dumnezeu că s-a făcut dreptate, că a învins Necuratul și că este liberă, în numele tuturor oropsiților și năpăstuiților, să se lupte cu mafiile imobiliare și cu toate lipitorile care s-au aciuat prin Dumbrăvița. Ce mai, un soi de Jeanne d’Arc, varianta periurbană. O nouă poveste!

Sursa video: 8TV

Motivație vs Motivare

Ca să aibă și credibilitate în susținerea noilor teze, la fel ca și-n fenta cu datoria publică de 3.285 RON, consilierul local de la PSD a împrăștiat, în grupuri de WhatsApp, în postări de Facebook și pe la canale online de televiziune, dintr-un document judecătoresc, ce pare a fi de 20 pagini, alte frânturi. Vreo trei sferturi de coală ministerială, în mai multe bucăți. Ce nu a spus, iarăși, doamna Alina Sperlea (fostă Sasu), în stilul său deja consacrat?! În primul rând, procesul pe care l-a câștigat cu ANAF… nu e  CÂȘTIGAT ȘI NU E definitiv. O știe bine și domnia sa, la fel de bine ca tot internetul, încă de la publicarea minutei Curții de Apel București din data 7 martie 2023 (nu a Înaltei Curți de Casație și Justiție, așa cum se vehiculează), că acolo scrie: “Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”. Și comunicarea hotărârii instanței s-a făcut săptămâna trecută, cel puțin așa zice Alina Sperlea. În schimb, cei de la ANAF se jură că nu au așa ceva și că, nici măcar în forma electronică a dosarului, în sistemul Ecris, motivarea Hotărârii nr. 38 din 1 martie 2023 a Curții de Apel București nu există! Că, dacă ar fi existat, cu siguranță, ANAF ar fi făcut recurs, în termenul prevăzut de lege. Așa că, până la o sentință palpabilă și lizibilă în întregime, cu recurs sau fără ori cu o garanție de 811.418 RON – nu aia de 100.000 lei – adespre care FISC-ul nu are la cunoștință, datoria publică a Alinei Sperlea rămâne aceeași: 6.915.706 RON.

În al doilea rând, chiar dacă speranța Dumbrăviței a negat tot timpul datoria publică de milioane de lei – mai mult a și bagatelizat-o la cifra de 3.285 de lei, deși știa clar că lucrurile stau altfel – în ceasul al doisprezecelea, transparența a învins. În ultima ultima declarație de avere, pe care a depus-o la înscriere în cursa electorală pentru Primăria Dumbrăvița, Alina Sperlea a recunoscut inevitabilul și și-a trecut, în dreptul numelui său, la capitolul datorii, cifra magică de care a fugit din 2020, de când e consilier local, și toată campania electorală. Nu 6.915.706 lei ci 6.812.733 lei (document în anexă)! Deci, Dumnezeu există! Acum, tot din epoca minutei Curții de Apel București (martie 2023) și, chipurile, până la obținerea motivării instanței de zilele trecute – nu motivației, că aia e altceva! –  suma de 811.418 RON nu s-a modificat. Și nici nu ar fi avut cum căci minuta e doar motivarea, pe scurt, a sentinței judecătorești! Deci, dacă ar fi vrut să plătească măcar acești bani către ANAF, Alina Sperlea nu ar fi trebuit să aștepte încă un an, nici campania electorală și nici presiunea mediatică, ca să intre în rând cu lumea civilizată. 

De fapt, adevărul e că suma pe care consiliera locală de Dumbrăvița o are de achitat către ANAF e mult mai mare decât cea de 811.418 RON. Oricum, doamna Alina Sperlea (fostă Sasu) de la PSD știe acest lucru, încă de când a lecturat minuta Curții de Apel București din martie 2023! Pe scurt, concluzia e următoarea (document în anexă). În primul rând, instanța a anulat, doar în parte, nu în totalitate, Decizia de Impunere a ANAF nr. 6791/6.07.2012, în ceea ce priveste obligațiile fiscale de plată, reprezentând TVA în sumă de 1. 173.541 lei. Cum Alina Sperlea, la nivelul anului 2012, de pe urma activităților sale de samsar imobiliar, a avut de plătit către ANAF vreo 2 milioane de lei, instanța a decis să păstreze, ca debit principal și datorie publică, doar suma de 811.418 lei. La care evident, până la data plății efective a întregului debit, se adaugă toate accesoriile fiscale – dobânzi, penalități și majorări de întârziere.

Deci, e limpede că, după 12 ani de vals cu ANAF, debitul pesedistei fruntașe de Dumbrăvița nu poate fi tot de 811.418 lei, ci unul care, la o simulare, și asta doar dacă sentința Curții de Apel București va rămâne definitivă și irevocabilă la Înalta Curte de Casație și Justiție, va fi undeva în jurul sumei de 4-5 milioane de lei. Cert e că azi, în lipsa unei motivări a instanței, datoria Alinei Sperlea este aceeași. Adică, 6.9 milioane de lei sau 6,8 milioane lei, așa cum recunoaște și domnia sa.

Încheiere vs Hotărâre

Acum, chiar dacă doamna Alina Sperlea zice că a pus deja la dispoziția statului datoria publică (de negăsit de către ANAF), ca urmare a unei decizii judecătorești definitive și irevocabile (care nu există, nici una, nici alta), asta nu înseamnă că antrenoarea de talente de la ACS Sperlea e la zi cu datoriile sau că a intrat curată în cursa pentru Primăria Dumbrăvița, cu ajutorul Bunului Dumnezeu. E drum lung până acolo! Așa cum e cale anevoiasă și de la o Încheiere de instanță… la o Hotărâre de instanță! Că asta flutură Alina Sperlea – o încheiere a unei ședințe publice din 18 ianuarie 2023 a Curții de Apel București. Adică, a unui proces-verbal de ședință! NU motivarea Hotărârii nr. 38, a aceleiași instanțe, pronunțată în ședința publică din 1 martie 2023 prin care se diminuează, în parte, datoria pesedistei de la Dumbrăvița. Nu de alta, dar așa ceva nu există și, cum nu există, nu a fost comunicată și, cum n-a fost comunicată, nu poate fi atacată cu recurs în 15 zile și, cum poate fi atacată cu recurs, e clar că nimeni nu a câștigat niciun război, nici definitiv și nici irevocabil, cel puțin până-n acest moment al zilei. Nici ANAF și nici Sperlea!

Până la urmă toată sceneta asta cu învingătoarea pesedistă din războiul contra ANAF, la fel ca și povestea cu datoria de 3.285 de lei, care azi e de 811.418 RON (plus penalități), dar care în declarația cea nouă de avere a candidatei, sub semnătură proprie, e de 6,8 milioane lei, are o singură miză: că dumbrăvițenii nu vor face diferența între o Încheiere și o Hotărâre! Adică, între o poveste de adormit copiii, menită să mai reziste încă vreo trei săptămâni, până după alegeri, și o realitate cruntă! Și dacă de pe-acum face așa, dacă de pe-acum driblează cu adevărul, într-o asemenea manieră destinsă, dacă și acum livrează cincimi de realități din universuri paralele, oare ce o face doamna Alina Sperlea (fostă Sasu) după ziua de 9 iunie?! Răspunsul e simplu, căci tocmai l-a și servit dumbrăvițenilor, aburind, sub capac – asta e datoria publică care n-a existat niciodată dar care, totuși, EXISTĂ!

Autorul îşi asumă întreaga responsabilitate pentru informaţiile/materialele prezentate în acest articol.