Conform DEX (nu e vorba despre Dicționarul „Ortopedic” – așa cum știe o doamnă ministru), termenul „trădător” este asociat cu: perfid, vânzător, înșelător. În această paradigmă se poate caracteriza lansarea candidaților comuni ai noului PCR Timiș (Partidul Comasat Român) de joi seara, eveniment desfășurat la Sala Olimpia din Timișoara. Spectacolul electoral l-a avut în prim plan pe Alfred Simonis, președintele PSD Timiș, candidat (fără voia sa) la șefia Consiliului Județean Timiș. După ce vreme de mai bine de doi ani, Simonis le-a transmis tuturor apropiaților săi că nu va candida la CJT, deși e împins de București pentru această cursă electorală, acum același personaj le-a explicat membrilor și simpatizanților PSDPNL că e foarte bucuros să renunțe la funcția de al treilea om în stat, pentru a se dedica cetățenilor din Timiș. Mulți dintre cei prezenți au zâmbit amar, pentru că știau realitatea. Dar cel mai puternic mesaj de prietenie pentru domnul Simonis a venit de la cel care l-a inventat politic, domnul ministru al Transporturilor, Sorin Mihai Grindeanu, care, potrivit DeBanat.ro, a declarat:

„Am să fiu foarte sincer să vă spun că, la prima impresie, nu mi-a plăcut de el (n.r, Simonis). Sincer, era foarte tânăr, foarte agitat, așa cum îl știți cu toții, dornic să se afirme într-o formă din asta enervantă. Cam asta era prima impresie pe care mi-a făcut-o Fredi acum, repet, vreo 15 – 20 de ani. După o serie de discuții și momente avute în interiorul organizației noastre, după am început să-l descifrez așa, ca personalitate, pe Fredi, am început să îmi dau seama ce fel de om e și cum gândește și, totodată, am început să mă gândesc eu că toate acele lucruri pe care le-am văzut la prima vedere pot fi folositoare și puse în folosul organizației noastre, având în vedere dinamica relațiilor de partid și așa că l-am luat și l-am promovat și l-am făcut șef la TSD Timișoara. Chiar n-am știut atunci că Fredi a fost persoana, una dintre persoanele, dacă nu chiar cea care mi-a fost cea mai loială în viața mea. Nu doar politică, dar în primul rând politică. Fredi a fost alături de mine în două momente. Unul dintre ele, știți cu toții, știe toată România așa prin 2017, altul a fost un pic mai înainte, când iarăși trecusem în interiorul organizației printr-un moment dificil. Altfel, Simonis are potențialul și are o miză aceea de a restabili locul județului nostru în România. (…) Vă cer astăzi să credeți în capacitatea lui Fredi de a conduce acest județ și de a reconstrui tot ce s-a pierdut și de a obține tot ce este posibil pentru județul nostru. Știu că odată cu alegerile din 9 iunie, Timișoara și Timiș vor intra pe o nouă direcție, pe un nou făgaș. (…) Am lucrat cu domnul Robu, am fost viceprimar și am făcut echipă până la plecarea mea în Parlament în toamna anului 2012. Și vă spun un lucru este esențial să existe colaborare între Timișoara și Timiș, între primar și președintele Consiliului Județean, pentru a face proiecte, pentru a atrage bani, pentru a dezvolta județul nostru. Tandemul Simonis – Robu este șansa Timișului și a Timișoarei. Cred că dacă se va pierde această șansă, nu ne vor mai rămâne nici măcar speranțele pe care le avem acum și le-am avut în ultimii ani”, a declarat Sorin Grindeanu.

Frumos gestul de susținere al unui ministru important în guvernul de la București față de cel pe care l-a inventat politic. Doar că domnul Grindeanu nu a menționat nimic despre realitatea acestei candidaturi forțate, despre cât de mult a vrut să evite Alfred Simonis revenirea în Timiș, despre zecile de întâlniri cu activul de partid în care PSD Timiș căuta soluții pentru CJT și primăria Timișoarei. Nici nu avea cum să facă acest exercițiu de sinceritate în fața simpatizanților, aduși să asiste la un spectacol politic. În culise, însă, s-a comentat intens, mai ales la adresa unor primari trasesiști reevaluați de liderii PSD Timiș, deși aceștia au trădat PSD și au sărit în barca PNL, iar acum sunt candidați comuni ai PSDPNL; unul dintre cei mai notorii fiind primarul din Sânandrei, Claudiu Coman, cel care pe vremuri era alungat de la evenimentele la care participa alături de pesediști, în timp ce astăzi este candidat comun al noului PCR. Nu s-a discutat nici despre vânzarea politică de către actualii lideri ai PSD Timiș a mai multor organizații vechi și puternice ale partidului, cum ar fi Giroc sau Dumbrăvița, unde au fost trimiși la plimbare vechii activiști, neadaptați încă la noul val imobiliaro-pesedist de tip 2.0. Au fost tranzacționate ca la piață și alte structuri ale PSD Timiș, din vestul județului, doar pentru ca interesele extra politice ale mahărilor filialei, care stau de facto la București, să primeze. Sigur că instalația modernă de sonorizare desfășurată la Sala Olimpia, joi seara, nu ar fi suportat adevărul și ar fi cedat, așa că s-a mers pe fente, joc de rol și ipocrizie în formă continuată.

După ministrul Grindeanu, a fost rândul lui Nicolae Robu să-i  ridice statuie lui Alfred Simonis, despre care a avut puterea să afirme că a avut o colaborare bună, când acesta era consilier municipal. E de notoritate faptul că Simonis l-a contrat nonstop pe Robu în ședințele de consiliu local, dar euforia zilei a făcut ca realitatea să se transforme în abureală electorală:

”Mă doare sufletul, credeți-mă. Și m-a durut în toți acești ani să văd cum orașul nostru este pe un tobogan, să văd nu că stagnează, ci că trăiește un declin, un declin cumplit. Dacă vom câștiga și sunt încrezător că vom câștiga în acest an de altele, Simonis, președinte al Consiliul Județean și eu primar al Timișoarei. Vom reda Timișoarei strălucirea de altădată. Vom face Timișoara mai tare ca oricând, cum îmi place mie să spun mai tare ca oricând. Putem asta și avem și înclinația de a ne dărui total, pentru a sta, disponibilitatea de a ne dărui total. Sunt emoționat, credeți-mă, am făcut în acești ani și câteva lucruri au fost surprinse aici în acei 8 ani. Multe și au rămas multe de făcut. (…) Trebuie să facem ca în orașul nostru calitatea vieții să fie cât mai sus și poate fi extrem de sus. Avem toate condițiile pentru asta. Avem o economie puternică. Noi am fost pe locul întâi în 2020 și cred că tot pe locul întâi suntem. (…) Am avut o colaborare bună cu Altfel Simonis”, a spus și Robu, potrivit DeBanat.ro

În final, după aplauze și felicitări, pesediștii vechi din sală și-au amintit cu siguranță de vorbele celui mai important lider pe care l-a avut vreodată PSD Timiș, de fapt singurul lider autentic, care spunea după fiecare eveniment de tip circ electoral: „iar ne-am întâlnit noi între noi și ne-am aprobat unii pe alții”…la fel a fost și joi la Sala Olimpia, au vorbit ei între ei, ignorând realitatea imediată și cetățeanul care privește cu dezgust spre politică. Însă, pentru orgoliul lor, pentru ceea ce vor să decupeze din trecutul lor recent sau mai vechi, liderii PSD de la Olimpia și-au organizat un eveniment reușit. S-a aplaudat, s-a scandat, dar mai ales s-a mințit! Mult și nerușinat!

Preluare foto: tion.ro