Foto: debanat.ro

Publicația noastră vine în sprijinul cetățenilor județului Timiș care sunt interesați de scrutinele electorale din acest an și prezintă, în serial, detalii despre cei care candidează, dar și despre cei care susțin campaniile electorale ale principalelor partide politice. Realizăm un demers jurnalistic unic în plan local, ce se va întinde pe durata campaniei electorale, fiind implicați în proiect profesioniști media din Timișoara. Dreptul la liberă exprimare este garantat prin Constituția României, iar normativele europene în materie electorală indică acces nelimitat al cetățeanului la informații despre politicieni. Precizăm că vom utiliza informații din surse deschise, accesibile tuturor timișenilor. Ne rezervăm dreptul de a utiliza, atunci când e cazul, date din arhiva IncomodTM, precum și informații convergente la care jurnaliștii noștri au acces.

Campania electorală care se încheie peste o săptămână a fost extrem de dinamică în județul Timiș. Ca de obicei, Timișoara este terenul pe care se luptă partidele politice și candidații lor. Dar dincolo de dinamism, care sigur că face bine ideii de democrație, am sesizat și foarte multă încrâncenare, ură chiar. Nu a fost loc de discuții pe marginea proiectelor sau a viziunii administrative, ci am asistat la o criză de nervi permanentă, la isterii pe Facebook și în emisiuni, tensiunea fiind ridicată de candidatul reevaluat al noului PCR (Partidul Comasat Român), care a fost adus în mijlocul arenei de către același grup alături de care a complotat vreme de patru ani de zile. Omul nu pare că înțelege exact ce i se întâmplă, el știe doar că vrea să revină în primărie, sperând poate că îi va regăsi acolo pe:

Poate gândul îl duce și spre Sanda, doar că doamna a sărit deja pârleazul în altă parte și nici măcar acordurile vechi ale unei chitări dezacordate nu ar mai face-o să se întoarcă. „Veața” e grea…

PSD Timiș a reușit să distrugă în timp record organizația județeană a PNL, dat fiind faptul că Partidul Social Democrat este condus la nivel central din vestul țării. Chiar dacă aici PSD nu a obținut în 2020 niciun fel de rezultat notabil – a pierdut CJT, cele două municipii și mai toate orașele – sforile se trag la Timișoara și, punctual, la Dumbrăvița. Astfel că se poate afirma fără probleme că PSD este principala forță motrice a candidatului Nicolae Robu, adus de acasă și pus în fruntea luptei împotriva lui Dominic Fritz. Că pe lângă Robu mai activează în sediul PNL Timiș câțiva foști pedeliști, transformați în peneliști este adevărat.

Lista scurtă este alcătuită de Ionuț Gaiță, abonat la contracte cu fosta administrație. Acest personaj, care nu are nicio calitate să conducă o campanie electorală într-un oraș ca Timișoara, a reușit să se impună, împreună cu un grupusul de ciraci, în fața unor vechi și respectați liberali. Atmosfera din PNL Timiș astăzi este irespirabilă, peste tot mișunând fie venetici de pe la București, aciuați în Timișoara, fie vechea linie patru din fostul PDL Timiș. Desigur totul fiind coordonat de ex parlamentarul FSN Vasile Blaga, actual europarlamentar, care a fost trimis în județ pentru a face ordine după decapitarea lui Alin Nica.

Tot ce poate reține un alegător care ar opta pentru noul PCR (format din PSD și PNL) sunt următoarele elemente:
1. PSD Timiș și-a concentrat aproape toată energia electorală vreme de câteva luni pentru a câștiga primăria comunei Dumbrăvița, unde membri și apropiați ai liderilor actuali au interese imobiliare majore. Astfel că doamna Alina Sperlea, candidata provenită din Pro România, a dispus de tot arsenalul politico-electoral al PSD, beneficiind de suport public chiar din partea premierului Marcel Ciolacu. Totul fiind coordonat evident de președintele PSD Timiș, Alfred Simonis, al treilea om în statul român, președintele Camerei Deputaților.
2. PNL Timiș există doar prin prisma lui Nicolae Robu, care a împroșcat cu noroi în Dominic Fritz toată această perioadă, așa cum a făcut vreme de patru ani de zile. Nu are susținerea directă a NICIUNUI greu liberal din garda veche. În jurul lui Robu amușină aproape exclusiv foști pedeliști. Foarte rar s-au afișat cu fostul primar oameni serioși, excepțiile confirmând regula.

Va urma…