Preluare foto: Facebook.com|

Finalul de campanie electorală în Timiș a adus multă rușine pentru membri vechi și serioși ai Partidului Social Democrat. Pentru că există mulți astfel de oameni, anonimi, tăcuți, modești, care sunt simpatizanți ai PSD. Unii sunt în partid, alții doar votează constant cu social-democrații, pentru că ei știu/cred că această formațiune politică îi reprezintă. Și chiar așa s-a întâmplat vreme de mulți ani în județul Timiș, o zonă teoretic nu foarte deschisă pentru social-democrație, dar unde PSD a obținut în timp rezultate notabile. S-a întâmplat asta pentru că filiala cu sediul în Timișoara a avut parte, ani la rând, de lideri cu personalitate, cu educație politică, cu abilități de comunicare.

Putem să începem cu Dan Poenaru, universitar renumit, intelectual și bun organizator, care a predat organizația, în urmă cu 20 de ani, celui mai important lider social-democrat din vestul țării, Ilie Sârbu, fost președinte al CJT (anul 2000), ministru al Agriculturii în cabinetul Năstase, șef al Senatului, senator care condus cu mână forte și inteligență grupul parlamentar al PSD. Ilie Sârbu a fost cel mai conectat lider politic al județului ani la rând și a dezvoltat organizația județeană. În 2008, în plin val al puterii pedeliste, Sârbu a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean din nou, deși toate sondajele indicau faptul că șeful de atunci al CJT, pedelistul Constantin Ostaficiuc, avea prima șansă. Dar, Sârbu a tras listele PSD pentru consiliul județean și consiliul local Timișoara astfel încât pesediștii au intrat în executiv, la județ prin Adam Crăciunescu și la municipiu cu Sorin Grindeanu, primul și pe moment unicul viceprimar PSD al Timișoarei. A urmat apoi anul 2012, când vechiul activist politic Titu Bojin a câștigat detașat cursa pentru CJT, pentru ca în 2016 Sorin Grindeanu să repete succesul.

După un asemenea parcurs, filiala Timiș a ajuns în anul de grație 2024 să fie cap de afiș în jurnale de știri locale, regionale, naționale cu un singur subiect: infractorii de pe lista propusă pentru consiliul local Dumbrăvița. Acolo candidează o doamnă care îi are la picioarele sale pe toți liderii naționali și centrali ai PSD, deși este în proces cu ANAF și promovează personaje condamnate pentru trafic de migranți. Este vorba despre doamna Alina Sperlea, celebră imobiliaristă dumbrăvițeană, care a fost transferată la PSD din postura de consilier local Pro România, fiind susținută în 2020 de ex deputatul Adrian Pau.

Această Sperlea, plină de controverse, a reușit să paraziteze toată campania de comunicare electorală a PSD Timiș, fiind susținută total de domnul Alfred Simonis, al treilea om în statul român, lider al filialei și candidat pentru CJT, care i-a adus în siajul imobiliar pe șefii partidului, inclusiv pe Marcel Ciolacu, premierul României. Când a trecut prin județ ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, tot Alinei Sperlea i-a făcut promovare. Nici abilul și experimentatul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, nu s-a ferit să se îmbrățișeze cu aceeași candidată de Dumbrăvița…

Ce să mai înțeleagă membri cinstiți și corecți ai PSD Timiș, cum să meargă duminică cu încredere la urne vechii pesediști, mulți scoși chiar și din postura de reprezentanți în secțiile de votare, văzând că noul lor lider, Alfred Simonis, a lucrat practic toată campania pentru o organizație locală, Dumbrăvița, care a propus pe liste doi CONDAMNAȚI pentru trafic de migranți?! Cum poate explica însuși Alfred Simonis, pentru care a fost desființată practic filiala Timiș a PNL, că atât în precampanie, cât mai ales în campanie a muncit neobosit pentru a o scoate pe Sperlea basma curată, i-a adus pe Ciolacu, Grindeanu și Rafila să o susțină, în timp ce toți ȘTIAU cine e candidata și ce fapte are în spate. Dacă vor spune că nu au știut să știți că mint. Toți! În plus, chiar astăzi a apărut informația că mai există un traficant de migranți pe lista PSD în comuna Orțișoara, care a și fost arestat! 

Practic, așa cum am mai arătat, actuala conducere a PSD Timiș a ruinat pe termen nelimitat credibilitatea unei filiale care mereu a fost respectată…