După o așteptare de șapte ani, tramvaiul 5 a revenit vineri din nou pe linii, ca urmare a reabilitării Căii Bogdăneștilor.
„Se circulă pe Bogdăneștilor. Am reconectat Ronațul cu capătul celălalt al orașului la Pădurea Verde, cu tramvaiul. Sunt încrezător că tot mai mulți timișoreni din zona Bogdăneștilor – Cetății vor alege tramvaiul atunci când pleacă de acasă. Avem condiții de călătorie mult mai bune: tramvaie noi, infrastructură nouă, stații de așteptare accesibile tuturor. Lucrările nu s-au terminat, continuăm la Solventul. În viitor, linia de tramvai de pe Bogdăneștilor va continua prin pasajul și podul de la Solventul până la depoul din Dâmbovița și va conecta și mai bine zona Ronaț-Blașcovici de oraș”, a afirmat primarul Dominic Fritz.
Întrucât lucrările de modernizare a bulevardului nu au fost încă recepționate, iar constructorul mai execută retușuri, într-o primă etapă, de luni până vineri, între orele 9:30 și 15:30, traseul liniei 5 va fi deviat de la intersecția Bogdăneștilor – Cetății, spre bucla de pe Calea Torontalului. În restul zilei dar și în zilele de sâmbătă și duminică, nu se va circula deviat. Totodată, până la recepționare, linia 5 tramvaie este dublată de linia 5 autobuze, care își păstrează programul și traseul.
Stațiile liniei 5 tramvaie sunt următoarele:
Tur:
A. M. Guttenbrunn (Ronaț); Madona; G. Alexandrescu; A. Lăpușneanu; Macilor; Balta Verde; Mendeleev; Circumvalațiunii (Brediceanu); Piața 700; Piața Libertății; Hotel Continental (Bega); Prefectură; 3 August 1919 (Parcul Regina Maria – Poporului); Piața Traian; Prințul Turcesc; Piața Sarmizegetusa; Lalelelor; Piața V. Economu (Modern); Spitalul Victor Babeș; Stația Meteo.
Retur:
Stația Meteo; U.M.T.; Poliția Locală; Gara de Est; Piața Badea Cârțan; Piața Traian; 3 August 1919 (Parcul Regina Maria – Poporului); Prefectură; Hotel Continental (BNR); Piața Libertății; Piața 700; Circumvalațiunii (Brediceanu); Mendeleev; Balta Verde; Macilor; A. Lăpușneanu; G. Alexandrescu; Madona; A. M. Guttenbrunn (Ronaț).
Valoarea totală a investiției de pe Calea Bogdăneștilor este de aproape 150 de milioane de lei, din care peste 91 de milioane de lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar restul sumei provine de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Be the first to write a comment.