Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a primit, sâmbătă titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara. În cadrul ceremoniei, desfăşurate în amfiteatrul UMFT, fostul ministru de Externe a avut un discurs care poate fi considerat baza unei viitoare platforme ideologice şi politice. Spre deosebire de alte momente similare din ultima perioadă, Mircea Geoană a punctat direct problemele actuale pe care le are macropolitica românească: o elită depăşită de avansul societăţii, lideri cu şcoala în pioneze, promisiuni electorale fără acoperire, care pot duce chiar la ideea de faptă infracţională, atunci când cetăţenii sunt păcăliţi de trei decenii.

„România are câteva „mari vulnerabilități”: o elită politică rămasă mult în urma schimbărilor din societate, declinul demografic și exodul tinerilor care pun la îndoială însăși supraviețuirea națiunii române, adâncirea decalajelor de dezvoltare între marile orașe și restul țării, declinul dramatic al calității serviciilor publice esențiale – educație, sănătate, ordine publică în cazul drogurilor și a combaterii crimei organizate, riscul pierderii legăturilor de limbă, cultură și credință cu imensa diasporă românească, în principal cei aflați la a doua sau a treia generație și din familii mixte.”

În partea a două a zilei, Mircea Geoană a participat la o dezbatere publică, desfăşurată la sala CRAFT, în organizarea mişcării România Renaşte.

Proiectul Tuturor Românilor – România Renaște (renasteromania.ro)

Geoană spune că modelul prezidențial ‘pas cu pas’ e perimat: ‘Saltul istoric e ultima resursă politică a României’ (stiripesurse.ro)