Foto: timesnewroman.ro

PNL Timiș a ajuns un fel de ciuca bătăii, după ce a fost penetrată de partenerul PSD și devalizată apoi din interior. Ultimul președinte liberal al Consiliului Județean Timiș a fost Viorel Coifan, care a pierdut în anul 2000 în fața lui Ilie Sârbu de la PSD. De atunci și până la momentul Alin Nica, din 2020, pesediștii și pedeliștii au controlat CJT. Deși performanța lui Nica ar fi fost repetată lejer și anul acesta, în urma negocierilor (a se citi combinațiilor) făcute de liderii centrali ai PNL și PSD, președintele în exercițiu al filialei a fost executat ritualic și trimis la plimbare, pentru a i se face loc lui Alfred Simonis, candidat comun. Chiar și așa, Nica s-a aproapiat periculos de mult de reprezentantul PSD, care a obținut o victorie chinuită, având în vedere că a fost susținut de cele mai mari partide din țară, a avut suport guvernamental toată campania, a executat prin teritoriu orice urmă de opoziție și a beneficiat de fonduri galactice de campanie electorală, plus de o întreagă structură de șefi de instituții publice, care s-au pus la dispoziția pesedistului în campania electorală.

Acum, PNL Timiș a ajuns un fel de ruină, organizația fiind clasată pe ultimele locuri din țară, după ce a pierdut ambele funcții importante, cea de la CJT și evident primăria Timișoarei, pe care a asaltat-o din nou pensionarul Nicolae Robu, susținut de un anume Ionuț Gaiță, abonat la contracte cu primăria pe vremea mandatului PNL, șef de restaurant, printre altele și o micro gașcă provenită din rândurile trei, patru ale fostului PDL Timiș. Vechii liberali au fost aruncați în debaraua veche a partidului, iar pe locurile eligibile de consilieri au candidat tot felul de prieteni ai doamnei ministru Alina Gorghiu, care încă e senator de Timiș, deși conduce PNL Argeș, unde a pierdut în fața PSD.

Dar vechea gardă a PNL nu dă semne că s-ar trezi, deși acum e un moment foarte bun, mai ales că veteranul Viorel Coifan a lansat un apel pe Facebook, în urma rezultatului dezastruos de la locale. Greu de crezut că va urma o mobilizare, având în vedere faptul că nu există un lider în jurul căruia să se poată construi o alternativă la actuala conducere interimară, asigurată de fostul fesenist Vasile Blaga, supranumit în trecut  buldogul lui Băsescu. Blaga a preluat PNL Timiș doar pentru a-și asigura o candidatură la viitoarele alegeri parlamentare, după ce a fost ejectat de pe lista comună pentru europarlamentare. Poate că totuși până la urmă, liberalii vechi vor putea să coaguleze un grup suficient de puternic pentru a se impune în viitor, însă doar dacă vor depăși faza comentariilor pe Facebook și a dezbaterilor de cafenea. Puterea se câștigă prin luptă politică, nu se primește cadou…