Foto: youtube.com & cancan.ro

Negru pe alb, în cazul consilierului local PSD de Dumbrăvița – Alina Sperlea (fostă Sasu), Consiliul de Disciplină al Camerei Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Timișoara a sesizat, în scris, două lucruri. Toate, în legătură directă cu datoria istorică a social-democratei către ANAF, existentă încă din anul 2012, în cuantum de circa 7 milioane de lei, și rezultată din neplata TVA pe zeci de tranzacții imobiliare. În primul rând, experții au constatat existența unui GRUP ORGANIZAT, în jurul tuturor executărilor silite și lictațiilor publice orchestrate, în beneficiul Alinei Sperlea, de către zapciul Gheorghe Brad, fost procuror DIICOT. Mai apoi, s-a tras și o altă concluzie – FRAUDAREA SISTEMATICĂ A CREDITORILOR. Ca în cele din urmă, în completare, aceeași entitate de pe lângă Palatul Dicasterial să sublinieze că, de fapt, SCOPUL REAL al manevrelor, prin care o serie de bunuri, provenite din patrimoniul consilierei locale, au fost valorificate la prețuri derizorii, strict în cadrul grupului organizat, a fost acela de A SUSTRAGE IMOBILELE de sub urmărirea Administrației Fiscale Publice Timișoara și a altor instituții bancare – Volksbank, Reiffeisen și BRD!

Cu alte cuvinte, în litera legii, avem de a face cu o REGIE ORGANIZATĂ, învăluită în tot soiul de acțiuni judiciare, menite să creeze o APARENȚĂ DE LEGALITATE, cu scopul unic de a PROTEJA BUNURILE imobiliare ale pesedistei Alina Sasu de EXECUTAREA SILITĂ, pornită de ANAF. Acum, în ceea ce-i privește pe membrii grupului Sperlea, tot Consiliul de Disciplină al Camerei Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, care l-a anchetat și a propus excluderea din profesie a maestrului Gheorghe Brad – nu o data, ci de 4 ori! – a lămurit, deasupra oricărui dubiu, că interpușii consilierei locale de Dumbrăvița au jucat toate rolurile posibile, dintr-un scenariu de acest tip: debitori, creditori, donatari, mandatari, mandanți, vânzători, cumpărători, licitatori, mâini moarte sau adjudecatari! Ce e important de reținut e că, în spatele cortinei, fără excepție, a stat antrenoarea de talente Alina Sperlea, care și-a controlat trepădușii, prin procuri, contracte de împrumut, acțiuni judecătorești și executări silite.

Și, dacă nu a fost îndeajuns, aceeași investigație internă a executorilor judecătorești a pus pe tapet și o serie de nume care, în ultimii ani, au încins o adevărată horă a unirii, în beneficiul pesedistei Alina Sperlea. Cu precizarea că, dincolo de indentități, între paranteze, sunt cifrele care indică numărul total de proprietăți care au existat, până la un punct, pe CNP-urile săgeților consilierei locale de Dumbrăvița: Milena Sperlea – 206 proprietăți (435), Laura Scărlătescu – 27 (182), Cristian Scărlătescu – 25 (176), Cătălin Brindeszku – 9 (164), Costică Cojocaru – 3 (39), Violeta Cojocaru– 4 (44), Ionel Filip– 4 (16), Eugen Huțuliac – 28 (77), Denis Tuță – 10 (61), Radu Ciuciu – 5 (10), Radislav Stoicovici – 8 (338), Floarea Stoicovici – 9 (152) și, cu voia dumneavoastră, pompierul de serviciu, Ovidiu Sorinel Haracicu – 15 (108), unul dintre cei mai prolifici și colorați postaci de serviciu ai doamnei Alina Sperlea. Și mai sunt pioni – Stelian Cirț, Angelica Cristea, Giuseppe Handke (DJ Project), Eugen Huțuliac, Radu Popa, Vasile Filip, Adina Hermine Roșca etc.

În tot acest timp, în care unii cărau în spate, ca niște măgari, o serie întreagă de proprietăți ale consilierei locale de Dumbrăvița, doar ca să le țină departe de ANAF, prin conturile bancare ale paravanelor imobiliare din grupul Sperlea, banii au circulat cu nemiluita. Ca, în final, în multe dintre situații, să fie reinvestiți în achiziția altor bunuri, construcția unor imobile sau retrași sub formă lichidă pentru nevoile personale ale antrenoarei de talente de la PSD. Și aici, la acest capitol, așa cum o să vă lămuriți în curând, schema tactică a fost una absolut delicioasă și, de departe, săgeata Ovidiu Sorinel Haracicu, până-n iarna anului trecut, fost angajat al ISU Timiș, e de departe cel mai savuros mingicar și dribleur al grupului Sperlea.

Episodul Moșnița Nouă

Acum, așa cum rezultă din documente, pe data de 21 iulie 2022, la biroul notarial Topală din Timișoara, s-a parafat Încheierea cu nr. 862, prin care, în baza unei procuri, Alina Sperlea, în calitate de mandatară a mamei sale, Milena Sperlea, a vândut o suprafață de 6000 mp de teren intravilan, situat pe raza comunei Moșnița Nouă, unui alt dezvoltator imobiliar – Adrian Cionca, prim-vicepreședinte PSD Timiș și proprietar al RPC Grup, la rândul său, vechi client al ANAF Timișoara. Înscrisurile arată că, în cote părți egale, pastorul Cionca a achiziționat terenul pe două dintre societățile sale, SC RPC Flora Trei SRL și SC RPC Flora Patru SRL, la un preț de 593.744 lei. Ulterior, pe tarla, social-democratul, care speră la un loc eligibil pe listele parlamentare ale PSD Timiș, a construit blocuri de locuințe. Și, aici, problemele sunt două! În primul rând că, prin interpuși, Adrian Cionca a acceptat să cumpere o suprafață de teren de la Alina Sperlea, știind clar că, prin această manevră, scoate ANAF-ul de la masa credală, în contul unei datorii de circa 7 milioane lei. Mai apoi, e și chestiunea cu circuitul pământului în natură, o odisee care nu face decât să reconfirme toate concluziile Consiliul de Disciplină al Camerei Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Timișoara!

Astfel, pe 21 ianuarie 2009, în baza a două procuri speciale (nr. 2392 și nr. 2393, amble din 29 iulie 2008, autentificate la birou notarial Topală), în calitate de mandatară a soțului Marius Sasu, Alina Sperlea a vândut, către interpusul Cristian Scărlătescu, hectare întregi de teren, pe raza localităților Covaci, Sânandrei și Moșnița, totul pentru suma de 430.000 lei. După care, în data de 16 iunie 2010, tot în calitate de mandar, de data aceasta al soților Laura și Cristian Scărlătescu, în baza procurii speciale nr. 1170 din 15 iunie 2010 (birou notarial Topală), a trecut la urbanizarea terenurilor de pe Moșnița care, în trecut, au aparținut fostului său soț, Marius Sasu. Conform documentelor, valoarea imobilelor, la momentul parcelării, a fost de 2.961.000 lei! Cert e că, în 25 aprilie 2018, aceeași Alina Sperlea s-a ocupat și de dezmembrarea terenurilor de pe Sânandrei, chipurile, tot ale soților Scărlătescu. În același interval de timp, în baza procurii, fosta doamnă Sasu i-a vândut mamei chestorului Dorel Andraș, fost șef al IPJ Timiș, actualmente șef de personal la OCPI Timiș, pe 50.000 lei cash, două parcele, situate pe raza localității Covaci -Timiș, în suprafață totală de circa 1300 mp.

Cert e că terenurile de pe Sânandrei, Covaci și Moșnița, plecate din patrimoniul lui Marius Sasu către soții Laura și Cristian Scărlătescu, prin grija dublei mandatare Alina Sperlea, și-au continuat traseul prestablit. De fapt, după zece ani de cotețării și șoricisme pseudo legale, mascate de procese, executări silite și contracte de împrumut, pământurile s-au reîntors în patrimoniul extins al Alinei Sasu, în detrimentul ANAF. Cum altfel, decât prin două acte de donație – încheierea de autentificare cu nr. 61 din 10 februarie 2021 și nr. 33 din 3 mai 2022 – gratitudine majoră venită dinspre soții Scărlătescu către Milena Sperlea, mama milionară a consilieri locale de Dumbrăvița. Ca, în cele din urmă, la o lună de zile, bătrâna să întrăineze, în parte și pe bani frumoși, suprafața de 6000 mp din Moșnița Nouă către pastorul Adrian Cionca, prim-vicepreședintele PSD Timiș. Și au mai fost donații către Milena Sperlea, care au avut același traseu sinuos și aceeași soartă – încheierea notarială cu nr. 19 din 4 martie 2021 (biroul Topală), prin care săgețile Floarea și Radislav Stoicovici, reprezentați de Alina Sperlea, au donat Milenei Sperlea peste cincisprezece parcele de pe raza comunei Dumbrăvița.

Duplexuri – comuna Sânandrei

Adevărul e că, înainte de a se arunca cu construcțiile de blocuri pe Moșnița, pe terenuri achiziționate de la săgețile doamnei Alina Sperlea, pastorul social-democrat Adrian Cionca, în calitate de dezvoltator imobiliar, s-a mai înfruptat din borcanul cu miere al consilierei locale de Dumbrăvița, tot în detrimentul ANAF. Astfel, așa cum rezultă din documente oficiale, pe data de 21 septembrie 2021, pe numele altor două societăți comerciale, RPC Limit Unu SRL și RPC Limit Doi SRL, prim-vicepreședintele PSD Timiș a cumpărat direct de la soții Cristian și Laura Scărlătescu, paravanele Alinei Sperlea, un număr de 6 (șase) parcele de teren, pe raza comunei Sânandrei (sat Covaci), în suprafață totală de circa 5000 mp. La pachet cu tot atâtea autorizații de construire, toate pentru suma de fix 202.000 RON! Evident, și de această dată, după cum rezultă din istoricul de carte funciară, parcelele achiziționate pe raza localității Sânandrei de către Adrian Cionca, de la săgețile Alinei Sperlea, au la bază același istoric și traseu juridic, exact ca și terenurile de pe Moșnița Nouă.

Este cât se poate de evident că, indiferent de numele proprietarilor tabulari, fie că a fost vorba despre Milena Sperlea sau soții Scărlătescu, prim-vicepreședintele PSD Timiș Adrian Cionca a știut exact de la cine cumpără proprietățile, atâta timp cât a negociat tranzacțiile, în mod direct, cu titulara de drept a terenurilor – Alina Sperlea. Plus că, în același format restrâns, unit în cuget și simțiri de social-democrație, s-au negociat eșalonarea graficului de plăți și tot soiul de compensări, unele prin materiale de construcție sau preluarea unor rate de leasing. Și, în acest sens, sunt suficiente probe directe și indirecte din care rezultă că, încă din prima clipă, în ciuda cărților funciare, pastorul social-democrat a avut la cunoștință că, scriptic, s-a aflat mereu în față unor săgeți și paravane ale colegei sale de partid! Adică, ale unui consilier local care, de mai bine de 12 ani, se sustrage de la plata datoriilor publice și antice de circa 7 milioane de lei către ANAF. Ceea ce, conform legii, l-ar fi obligat pe pastorul Adrian Cionca la o plângere penală sau un autodenunț.

De altfel, nimic altceva decât același lucru pe care l-a făcut și doamna Alina Sperlea când l-a băgat în găleată pe Adrian Cionca de la PSD, până-n gât, după ce l-a denunțat pe primarul Dumbrăviței – Horia Bugarin, care afirmase că, la preluarea funcției publice, prin birourile administraței locale a zărit samsari imobiliari care-și completau singuri documentele de urbanism. Adică, pe nimeni altcineva decât pe prim-vicepreședintele PSD Timiș! Da, e foarte adevărat că, în litera legii, denunţul este facultativ! Cu toate acestea, în cazurile prevăzute în mod expres de Codul Penal – art. 266 și art. 410 – coroborate cu articolele 23-25 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, denunţul este obligatoriu, întrucât nedenunţarea infracţiunii atrage răspunderea penală a celui care avea obligaţia să o facă. Și, în această situație, în care pastorul Adrian Cionca a avut la cunoștință de toate elementele schematice ale tranzacțiilor imobiliare de pe Moșnița Nouă și Sânandrei, ambele în detrimentul statului român, era de datoria domniei sale, conform legii, să se autodetoneze în fața procurorilor cu un singur nume: ALINA ELENA SPERLEA!

Autorul îşi asumă întreaga responsabilitate pentru informaţiile/materialele prezentate în acest articol.