Consiliul Local Timișoara a aprobat, în ședința de marți seara, proiectul de hotărâre prin care primăria vrea să ia un credit de până la 30 milioane de euro de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Banii vor fi utilizați pentru susținerea a două investiții importante: regenerarea urbană a Pieței Traian și retehnologizarea rețelei de termoficare.
„Acest credit cu BERD-ul are o rată totală de dobândă undeva la 3,5 – 3,7%, sub inflația în România, de 5,1%. Ca atare, în termeni economici, la cifrele astea vom plăti în bani reali, adică în valoare reală, mai puțin decât luăm. În ceea ce privește proiectul din Piața Traian, condițiile pe care ADR Vest le-a semnat în ghidul de finanțare a regenerării urbane au fost unele pe care noi nu le considerăm foarte pragmatic alese. În sensul în care ADR-ul a luat o decizie greu de explicat, în care finanțează suprafața, dar nu finanțează subteranul. A fost o decizie clară că nu puteam să reabilităm 55.000 mp din spațiul public fără să schimbăm rețelele de apă, de canal, de electricitate, fără să îngropăm în subteran fire de telecomunicații, fără să îngropăm, unde e cazul, rețeaua de gaz. Practic, întreaga infrastructură edilitară va fi înlocuită. Toate costurile acestea pentru infrastructura tehnico-edilitară, sau o parte mare din aceste costuri, nu sunt eligibile, pentru că așa a făcut ADR-ul ghidul de finanțare. Decizia noastră a fost să înlocuim în întregime gospodărirea subterană, ca să ne asigurăm că în momentul în care proiectul e finalizat, nu mai suntem nevoiți să spargem peste câțiva ani, să facem înlocuiri de rețea sau reparații de avarii. Propunerea noastră e să accesăm acest credit pentru această componentă, ca să nu încărcăm pentru următorii doi ani bugetul municipiului, defalcăm pe 15 ani, mai ales că rata de dobândă e una extrem de avantajoasă”, a afirmat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.
Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat și Dan Diaconu, consilier local PNL, care a criticat decizia Primăriei Timișoara de a lua cel de-a doilea credit.
„Într-adevăr, dobânda e unul dintre elementele care îl diferențiază în mod pozitiv, e o dobândă mică. Pe de altă parte, a încerca să facem o comparație cu rata inflației, în condițiile în care creditul e în euro, este totuși o comparație forțată. Sumele neeligibile sunt foarte mari pentru cele două proiecte. Însă atunci când condițiile se schimbă, cred că suntem datori să avem o previziune financiară pentru următorii ani și să schimbăm la rândul nostru condițiile, în relația cu proiectantul. Sigur că nu vrem să blocăm aceste proiecte, dar probabil că dacă nu s-ar lua acest credit, bugetul local ar fi incapabil să suporte aceste condiții. O îndatorare nu e niciodată una care să fie de aplaudată, mai ales că vorbim de al doilea credit într-un termen destul de scurt, ultimul a fost de 35 milioane euro, și va fi nevoie de o gestiune financiară semnificativ îmbunătățită pentru anii următori. Nu e o bucurie că avem o dobândă mică, ci că, din păcate, avem cheltuieli neeligibile foarte mari acum. Cred că trebuie să existe o corelare între ce tip de proiecte acceptăm, felul în care le depunem la finanțare și cât e componenta neeligibilă”, a declarat Dan Diaconu.
Be the first to write a comment.