Colterm s-a ales cu 24 de sancțiuni, în urma a nouă controale realizate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș în perioada 01 ianuarie 2024 – 24 februarie 2025. Dintre aceste sancțiuni, nouă sunt avertismente și 15 amenzi, în valoare totală de 97.500 lei.

Comisarii OPC Timiș au constatat următoarele: Colterm nu a putut prezenta registrul unic de control; buletinele de verificare metrologică pentru echipamentele din punctele termice (termometre, manometre, senzori de temperatură și presiune din cadrul instalației de automatizare) nu au putut fi prezentate.

De asemenea, s-a ajuns la concluzia că apa caldă și energia termică din locuințele timișorenilor au fost la temperaturi scăzute. Mai precis, temperatura de plecare pentru apa caldă de consum din punctele termice era de 53,5 grade Celsius, în condițiile în care, conform ordinului ANRE 69/2004, temperatura minimă de plecare din punctele termice ar trebui să fie cuprinsă între 55 și 60 de grade Celsius. Mai mult, temperatura de plecare din punctele termice, reglată pe sistem pentru energie termică (pentru calorifere), era de 47,9 grade Celsius, în condițiile în care, conform ordinului ANRE 69/2004, temperatura de plecare din punctele termice ar trebui să fie cuprinsă între 55 și 60 de grade Celsius.

Pe de altă parte, Colterm a transmis că nu ar fi furnizat apă caldă la o temperatură mai mică.

Temperatura apei calde de consum și a agentului termic sunt permanent adaptate temperaturilor exterioare și particularităților sistemului centralizat de încălzire din Timișoara. (…) În perioadele cu temperaturi extreme, Colterm crește automat temperatura agentului termic pentru a asigura confortul cetățenilor. Apa caldă pleacă de la CET Centru și CET Sud la o temperatură medie de 95°C la o temperatură exterioară de 0°C, în condițiile în care rețele primare de transport din Timișoara au 73,94 km (dintre care 35% sunt retehnologizate, iar pentru alți 13 km Primăria a obținut deja finanțare din PNRR). Schimbătoarele de căldură reglează temperatura în Punctele Termice, astfel încât apa caldă și căldura să fie livrate populației la o temperatură de 50-55°C, în condițiile unei temperaturi exterioare de +2 până la -4 °C. Abaterile sunt sub 2 grade. Fără un sistem de recirculare al apei calde de consum, temperatura acesteia scade, mai ales în blocurile cu puțini abonați și consum redus de apă caldă. Ritmul de montare a acestor conducte de recirculare este de 1,5 km/pe an, în ultimii 3 ani”, a informat Colterm.

Potrivit societății de termoficare a Timișoarei, în general, numărul de sesizări primite de la abonați legat de temperatura apei calde sau a căldurii s-a redus în ultimii ani: de la 74 în 2020, la 18 în 2024, dintr-un total general de 64 de reclamații.