Conceptul pentru transformarea Sinagogii din Fabric într-un spațiu pentru evenimente culturale, activități educaționale sau întâlniri comunitare va fi stabilit după o serie de consultări programate în această primăvară. Primăria Timișoara și World Monuments Fund vor organiza șase ateliere de consultare și design participativ pentru a identifica soluții optime pentru reabilitarea și valorificarea sinagogii.

Ne dorim ca Sinagoga din Fabric să fie un spațiu viu, care aduce oamenii împreună și răspunde nevoilor comunității. De aceea, opinia comunității este esențială pentru viitorul ei. Sinagoga va deveni unul din punctele centrale ale regenerării urbane din zona Traian, un proiect pe care îl începem în această vară”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Procesul de consultare este deschis comunității locale, asociațiilor civice, specialiștilor în arhitectură și urbanism, instituțiilor de cultură și educație, mediului ONG, sectorului de afaceri și administrației publice. Prima întâlnire va avea loc pe 9 aprilie, alături de reprezentanții comunității evreiești din Timișoara, care au transmis Primăriei dreptul de administrare asupra Sinagogii.

De la preluarea monumentului istoric, municipalitatea a realizat lucrări de reparații pentru punerea în siguranță a clădirii. Măsurile includ protejarea vitraliilor și elementelor arhitecturale valoroase, obturarea golurilor existente, îndepărtarea tencuielilor și structurilor deteriorate, precum și intervenții structurale la balcoane. Pentru a opri infiltrațiile, echipa a montat o membrană hidroizolantă pe acoperiș. Urmează să înceapă intervențiile la structura de lemn a acoperișului”, a informat Primăria Timișoara.

Primăria Timișoara a încheiat în toamna anului trecut un acord de parteneriat cu World Monuments Fund pentru valorificarea sinagogii. În baza colaborării, WMF a selectat firma specializată pentru analizarea sitului, elaborarea studiilor tehnice, dar și pentru organizarea procesului de consultare. Costurile pentru acest proces sunt acoperite integral de WMF. Primăria Timișoara sprijină eforturile și asigură spațiul pentru consultări.

World Monuments Fund (WMF) este cea mai importantă organizație independentă dedicată protejării patrimoniului cultural la nivel global. Înființată în 1965, WMF a conservat peste 700 de situri din 112 țări, promovând înțelegerea reciprocă între culturi și comunități. Organizația are sediul central în New York și sucursale în mai multe țări.