După ce în București au fost descoperite „azilurile groazei”, prefectul de Timiș a dispus realizarea de controale la toate centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități şi cele destinate copiilor din județ.

Așadar, luni s-a decis ca un prim centru pentru oamenii fără adăpost să fie închis temporar. Este vorba de locația Fundației Timișoara 89, aflat în zona Freidorf.

Un prim centru închis în Timiş, ca urmare a controalelor demarate: Centrul de găzduire temporară a persoanelor adulte fărā adăpost din Timişoara, str. Martir Gogu Opre 24. Principalele constatări: produse alimentare expirate, lipsa autorizației DSVSA la blocul alimentar, condiții insalubre peste tot. Imaginile vorbesc de la sine. Dezolant este că serviciile furnizate de acest centru sunt plătite din bani publici de către Primăria Timişoara. Cea care a confirmat prestarea serviciilor şi calitatea acestora. Dar asta este o altă discuție, pe care o vom purta cu siguranță. De redeschidere discutăm doar după remedierea exemplară a deficiențelor”, a afirmat prefectul Mihai Ritivoiu.

Pe de altă parte, Dominic Fritz s-a arătat indignat de atacurile făcute de prefectul de Timiș, motiv pentru care a mers în vizită în centrul închis, vizită pe care a transmis-o live pe Facebook.

Am fost astăzi la Fundația Timișoara 89 să văd cu ochii mei presupusele ”condiții de groază” prezentate de prefectul Ritivoiu și să vorbesc cu oamenii care își găsesc acolo adăpost. Condițiile nu sunt ca într-un hotel de lux, ci ca într-un cămin în care trăiesc mai mulți oameni cu probleme diverse în aceeași cameră. Totuși, astăzi prefectul de Timiș a anunțat că acest centru trebuie să se închidă. Sunt absolut revoltat de atitudinea prefectului. Fundația Timișoara 89 este o fundație privată, prima fundație umanitară înființată după Revoluție și este condusă de scriitorul Petru Ilieșu care în 30 de ani nu a câștigat un leu din fundație. Mulți timișoreni au contribuit ca oamenii fără adăpost care ajung aici, oameni pentru care sistemul social de stat nu mai are soluții și care altfel ar trăi pe stradă, să aibă condiții decente. Din bugetul de stat, în peste 30 ani niciun singur leu nu a ajuns la fundație. Totul s-a făcut și se face din sponsorizări și din subvențiile primăriei, subvenții pe care le-am dublat anul acesta pentru a face față creșterilor de prețuri. E halucinant cum acum guvernul, care nu a făcut absolut nimic pentru acești oameni, pretinde că îi ajută dându-i afară din propria lor casă”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a mai precizat că decizia de închidere a acestui centru este una „birocratică de o cruzime rară, care nu are nicio legătură cu interesul și demnitatea oamenilor. Aveau nevoie de un scandal la Timișoara. Trebuia oare să-și facă prefectul ”norma”, să închidă ceva?”.