Timișoara și alte 31 de localități din județul Timiș ar fi riscat să ajungă într-o situație critică. Asta după ce companiei Colterm i-a expirat autorizația de mediu, fără de care nu mai poate realiza sortarea deșeurilor colectate de către RETIM, pentru ca acestea să poată fi transportate ulterior la Ghizela.

Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, fiind luată decizia de a fi desemnat imediat un operator care să preia sarcina de sortare a deșeurilor, până la finalizarea licitației lansată de ADID Timiș de abia săptămâna trecută.

Am o veste bună și una proastă. Vestea bună, dacă pot să-i spun așa, este că de miercuri, 11 octombrie, nu vom rămâne cu gunoaiele în stradă. Atât timișorenii cât și 31 de localități din zona 1 Timișoara de colectare a deșeurilor. Vestea proastă este că pentru a realiza această așa-zisă performanță am fost nevoit să convoc un Comitet Județean pentru Situații de Urgență în care să constatăm eșecul administrației locale de a gestiona chestiunea sortării deșeurilor. Anul trecut, în septembrie, a apărut o Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care s-a reglementat modul în care va fi gestionată chestiunea deșeurilor în România, iar la nivel județean această gestiune a fost preluată de către ADID Timiș. ADID Timiș trebuia să lanseze o licitație în care să găsească o firmă care să se ocupe de sortarea deșeurilor. Acest serviciu este asigurat în acest moment de Colterm, căruia îi expiră autorizația de mediu la noapte. Practic, de mâine am fi rămas fără sortator”, a afirmat Mihai Ritivoiu.

Prefectul de Timiș susține că de vină pentru că s-a ajuns în această situație este atât Primăria Timișoara, care nu ar fi emis hotărârile de consiliu local de care ADID Timiș a avut nevoie pentru a lansa licitația, cât și ADID Timiș, căreia i-ar fi luat cinci luni pentru a întocmi caietul de sarcini.

Cert este că abia săptămâna trecută licitația pentru un nou operator a fost urcată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice și probabil că va mai dura una, două luni, poate că și mai mult, până când se va finaliza acest proces. Asta înseamnă că dacă noi nu am fi intervenit printr-un Comitet Județean pentru Situații de Urgență, de mâine, RETIM-ul, cel care colectează deșeurile menajere, nu ar mai fi avut unde să le ducă pentru sortare și apoi pentru transport la Ghizela. ADID Timiș, în baza acestei iminente stări de urgență, va putea să contracteze pe termen scurt un operator fără rigorile unei licitații publice de mare anvergură. Există, din punctul meu de vedere, doi actori în poveste, amândoi actori negativi: Primăria Timișoara, care a tergiversat incredibil de mult, mai bine de jumătate de an, niște hotărâri de consiliu local mai mult sau mai puțin birocratice care să permită ADID să organizeze licitația, respectiv ADID Timiș, asociația aflată în coordonarea directă a Consiliului Județean Timiș, căruia de mai bine de 13 luni, de la apariția legii, nu au fost în stare să găsească un nou operator. Este o situație extremă, sper să dureze cât mai puțin, bine că nu rămânem cu gunoaiele în stradă. În definitiv, este o chestiune de igienă și care ține de sănătatea noastră, a tuturor”, a declarat Mihai Ritivoiu.

Prin intermediul unui comunicat de presă, Primăria Timișoara s-a scuzat, precizând că a încercat să ajute ADID Timiș, și nu să-i pună bețe în roate.

Constatarea CJSU este un pas birocratic important pentru ca Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID) să poată contracta un operator tranzitoriu pentru stația de sortare a deșeurilor care până în prezent a fost operată de Colterm. Conform unor modificări legislative din toamna anului trecut, organismul responsabil pentru gestionarea stației de sortare a deșeurilor este ADID, deși primăria este proprietarul stației. În octombrie 2022, Primăria Municipiului Timișoara a prelungit contractul cu Colterm cu un an tocmai pentru a da timp pentru organizarea unei licitații pentru un nou operator care să asigure continuitatea serviciilor. Deși primăria era pregătită să lanseze această licitație pentru desemnarea unui nou operator, noile reglementări prevăd obligativitatea ADID de a derula licitația și de a contracta stația de sortare. ADID a lansat licitația în sfârșit săptămâna trecută, iar până la finalizarea acesteia, este nevoie de o procedură de achiziție în regim de urgență pentru un operator tranzitoriu. Primăria Municipiului Timișoara încurajează ADID să încheie negocierile pentru desemnarea operatorului nou, astfel încât sistemul de sortare a deșeurilor să nu sufere sincope”, a informat Primăria Timișoara.