Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș are mari șanse să fie demisă. Asta după ce o fetiță de patru ani, aflată în grija unui asistent maternal, a murit în luna decembrie a anului trecut. Micuța a căzut din pat și s-a lovit la cap.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție anunță că, în perioada 17 – 24 ianuarie, Corpul de Control a realizat verificări la DGASPC Timiș, fiind încheiat un raport în data de 26 ianuarie.

Conform raportului menționat, Corpul de control al ANPDCA a constatat că: monitorizarea evoluției fetiței, din momentul în care a ajuns în plasament, precum și a activității asistentei maternale, a fost defectuoasă; asistentul maternal care avea în grijă fetița de 4 ani, deși avea pregătire de asistentă medicală, nici în noaptea în care a avut loc accidentul și nici a doua zi, nu a apreciat necesar să apeleze serviciile medicale; asistenta maternală era depășită în ceea ce privește implicarea în asigurarea nevoilor particulare ale copiilor pe care îi avea în grijă, însă acest aspect nu reiese din monitorizarea activității ei; până la momentul acțiunii de control, DGASPC Timiș nu luase nicio măsură disciplinară față de vreunul dintre specialiștii implicați în caz, nefiind cerută nici măcar constituirea unei comisii de disciplină care să verifice modul în care angajații DGASPC implicați și-au îndeplinit atribuțiile; nu au fost evaluate implicațiile alegerii unui asistent maternal în vârstă de 71 de ani, fără grup social de suport, care mai avea un copil de 11 ani în creștere și îngrijire și un minor de 17 ani cu măsură de protecție specială, pentru plasamentul unor copii de vârste foarte mici (4 luni, 4 ani și 5 ani), cu nevoi multiple; coordonarea deficitară a angajaților responsabili de alegerea asistentului maternal, în momentul în care acestuia i s-au încredințat în plasament trei copii, cu vârste foarte mici și nevoi multiple și diferite”, a transmis ANPDCA.

Prin urmare, instituția a solicitat Consiliului Județean Timiș să analizeze activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș și să ia în considerare, conform legii, inclusiv demiterea conducerii DGASPC.

Noua conducere trebuie să fie capabilă să pună la punct modul în care își îndeplinesc atribuțiile angajații responsabili cu alegerea asistentului maternal, precum și responsabilii de evaluarea și monitorizarea ulterioară a acestora, dar și să gestioneze corect situațiile de criză. De asemenea, echipa de control a ANPDCA recomandă începerea cercetării administrative a asistentei maternale, a managerului de caz al fetiței, a psihologului care a evaluat-o, precum și a șefului serviciului management de caz”, a informat instituția.