Un eveniment important a avut loc, joi seara, în Parcul Rozelor din Timișoara. Câteva mii de persoane s-au adunat în zona centrală a orașului pentru a participa la deschiderea oficială a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși. Printre cei care au susținut discursuri s-a numărat și Patriarhul Daniel.

Prietenia este, încă din antichitatea greco-romană, o virtute mult prețuită și lăudată de Platon, Aristotel, Plutarh, Seneca, Cicero ș.a. (…) Prietenia este o relație de prețuire reciprocă, de ajutorare reciprocă, până la jertfelnicie. Până și în Antichitatea păgână se spunea că prietenia cea mai profundă se poate exprima uneori prin jertfa pentru a salva pe cineva sau a-l ajuta într-o situație dificilă. (…) Numai cei ce se tem de Dumnezeu sunt capabili de adevărată prietenie și numai aceștia sunt prieteni cu adevărat. Deci prietenul credincios este o comoară. Potrivit Sfintei Scripturi și Sfinților Părinți ai Bisericii, prietenia lui Dumnezeu cu oamenii și prietenia oamenilor cu Dumnezeu au ca scop principal și permanent dobândirea vieții veșnice și a slavei din Împărăția lui Dumnezeu. (…) Destinația ultimă a prietenului lui Hristos nu este mormântul, ci viața cerească veșnică. El ne pregătește un loc în veșnicie tocmai pentru că este Prietenul nostru și noi suntem prietenii Lui”, a afirmat Patriarhul României.

Totodată, Patriarhul Daniel a subliniat faptul că Biserica are sarcina de a le transmite tinerilor iubirea lui Iisus Hristos.

Tinerii sunt binecuvântare și bucurie pentru familie, Biserică și popor. De aceea, Biserica este chemată să transmită tinerilor iubirea lui Hristos pentru copii și tineri și să-i ajute să devină prieteni ai lui Hristos și prieteni ai tuturor oamenilor, copii, tineri, adulți și vârstnici, care au nevoie de prezența și acțiunea tinerilor credincioși și prietenoși, rugători și ajutători. Prietenia tinerilor ortodocși cu Domnul Iisus Hristos se cultivă, în primul rând, prin rugăciune personală și comunitară, prin participarea la Sfânta Liturghie și la celelalte slujbe ale Bisericii. (…) Fiecare va fi evaluat, sau judecat, după cât a iubit cu iubire milostivă și smerită pe semenii săi cât a trăit pe pământ. În concluzie, reținem că prietenia omului cu Dumnezeu, prin rugăciune, și cu semenii, prin fapte bune, este lumina cea mai sigură a vieții, lumina pe care o va purta fiecare om în sufletul său la orice vârstă, în orice loc, în timp și în eternitate”, a declarat Patriarhul României.

Totodată, mitropolitul Banatului a susținut că trăim într-o lume în care oamenii sunt tot mai singuri.

Sunteți veniți aici din tot spațiul nostru românesc, din diaspora românească și din atâtea biserici surori cu noi. (…) Vă îndemn să fiți buni creștini în patriile în care trăiți fiecare. Iubiți-vă patria, iubiți-vă Biserica, căci frățiile voastre sunteți icoanele vii ale Bisericii. Frumos sunt împodobite bisericile noastre cu icoane sfinte, dar frățiile voastre sunteți icoanele vii. (…) Străduiți-vă să puteți răspunde provocărilor societăți contemporane. Nu fugiți de știință, nu condamnați știința, pentru că s-a făcut o statistică și o cercetare a oamenilor care au luat Premiul Nobel. Marea majoritate cred în Cel de Sus. Avem multe provocări și veți avea multe provocări fiecare generație: noi am avut provocarea cu ateismul, iar dumneavoastră aveți alte ideologii și religii, dar niciuna din religiile care vi se servesc astăzi nu este de sus. Una este sus: cea adusă de Hristos Domnul. (…) Prietenia alungă singurătatea și izolarea. Paradoxal, cu cât suntem mai mulți pe pământ, acesta pare a fi mai pustiu, oamenii trăiesc din ce în ce mai singuri. Prietenia în Hristos poate vindeca această rană modernă a singurătății”, a precizat mitropolitul Banatului.

La Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023 de la Timișoara participă peste 3.500 de tineri, cu vârste între 16 și 35 ani. Participanții provin din toate eparhiile Patriarhiei Române (inclusiv din comunitățile românești din jurul țării și cele din diaspora), dar și din Patriarhia Ecumenică, din Bisericile Ortodoxe ale Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, Bulgariei, Georgiei, Greciei, Poloniei, Albaniei și din Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehiei și Slovaciei.

Edițiile anterioare ITO s-au desfășurat anual, începând din 2014. Întâlnirea de la Timișoara vine după o pauză de doi ani din cauza pandemiei. Următoarea ediție va fi organizată la București.