Concursul internațional de soluții arhitecturale pentru Piața Victoriei are câștigător. Concursul a fost organizat de Primărie Timișoara, împreună cu Ordinul Arhitecților din România, iar premiul I a fost adjudecat de proiectul elaborat de STUDIO ARCA SRL & PRODID SRL. Premiul I constă în contravaloarea estimată a contractului de servicii de proiectare, respectiv 1,5 milioane de euro, fără TVA.

Avem câștigător la concursul internațional de soluții arhitecturale pentru Piața Victoriei. Juriul internațional a avut de ales din 30 de proiecte înscrise în concurs. Recunosc că am avut emoții: oare va reuși cineva să vină cu o soluție care păstrează amintirea, istoria și simbolismul pe care timișorenii o simt când se raportează la cel mai important loc din oraș, dar să traducă spațiul în secolul XXI? Soluția câștigătoare tratează această provocare cu enorm de multă grijă, dar și imaginație. Vom reconecta Catedrala Ortodoxă de restul Pieței. În loc de umbrele pe terase vom avea copaci care dau umbră, iar dinspre castelul Huniade se va deschide un larg și primitor subpasaj. Pe baza soluției de azi, echipa care a luat premiul I va face proiectul tehnic. După piețele Unirii, Sf. Gheorghe și Libertății, acum vine rândul Pieței Victoriei și a străzilor adiacente să se transforme”, a declarat primarul Dominic Fritz.

30 de echipe de arhitecți au depus proiecte. Proiectul de amenajare vizează Piața Victoriei, Piața Huniade, parcarea adiacentă, perechea de străzi Alba Iulia – Mărășești (până la linia de tramvai), străzile conexe Pieței Victoriei, precum și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central.

„Juriul a apreciat acest proiect ca o expresie a coexistenței armonioase a vieții urbane contemporane cu natura, conservând configurația spațială a pieței și imprimând, totodată, o notă contemporană. Piața Victoriei este prezentată într-o viziune complexă, care oferă tipuri de experiențe diferite, prin zonele diverse, dar care compun un întreg armonios”, a informat Primăria Timișoara.

Piața Victoriei face parte din culoarul de trei piețe centrale din Timișoara, alături de Piața Libertății și Piața Unirii. Aceasta nu a avut parte în ultimele trei decenii decât de intervenții mici, reparații sau amenajări minore. Primăria Timișoara dorește ca cea mai importantă piață a orașului să fie pusă în evidență după modelul marilor orașe europene: cu respect față de istorie și patrimoniu, cu spațiu pentru oameni și cu amenajări verzi generoase. Promenadele „Corso” și „Surogat”, precum și monumentele și elementele simbolice ale pieței trebuie protejate, conservate și puse în valoare.