Casa Regală a României a decis să decoreze Timișoara cu distincția „Nihil Sine Deo”. Joi, în cadrul unei ceremonii organizată la Castelul Peleș, Majestatea Sa, Principesa Margareta, a înmânat decorația primarului Dominic Fritz.

Am primit această distincție în numele întregii comunități timișorene cu gratitudine și bucurie. Timișoara este primul oraș onorat cu decorația regală Nihil Sine Deo. Este un semn pentru legătura deosebită pe care o avem cu Casa Regală și valorile sale, dar și o recunoaștere pentru contribuția mai multor generații de timișoreni la destinul european al României”, a declarat edilul-șef, după ceremonie.

Brevetul decorației, căruia i s-a dat citire în cadrul ceremoniei, motivează distincția astfel: „Pentru a onora comunitatea civică timișoreană, exemplu de loialitate față de valorile democrației, libertății și toleranței, fapt dovedit atât de-a lungul secolelor ca punct focal al culturii bănățene, cât și în trecutul recent prin susținerea ridicării Catedralei municipiului într-o perioadă de deosebite greutăți economice și declanșarea scânteii Revoluției Române și formularea prin consens a programului principial al acesteia. Pentru că mereu timișorenii au primit cu demnitate și iubire pe membrii Familiei Mele, recunoscând importanța legăturii cu tradițiile și principiile Coroanei Române”.

Decorația regală „Nihil Sine Deo” a fost instituită la 30 decembrie 2009, prin ordinul Majestăţii Sale Regelui Mihai I. Aceasta se acordă personalităților notabile din diverse domenii, dar și ambasadorilor care au avut o contribuție remarcabilă la consolidarea relațiilor României cu lumea. De asemenea, poate fi acordată instituțiilor sau organizațiilor care îmbogățesc și promovează istoria și prezentul României. Numărul maxim de beneficiari, inclusiv persoane aflate în viață și instituții, este limitat la 200. Această distincție simbolizează tradiția și continuitatea Casei Regale a României.