În acordurile celebrei piese rock Eye of the Tiger- Survivor, Dominic Fritz a urcat, aseară, pe scena cinematografului Timiș, unde a fost marcată împlinirea a trei ani de la preluarea mandatului.

Primarul Timișoarei a vorbit liber zeci de minute, insistând pe câteva linii clare de comunicare: respectul pentru oraș – ”care nu este al meu”, pentru banul public, pentru istorie, dar și pentru patrimoniul municipiului. Aici, Fritz a subliniat demersul unic în istoria postdecembristă a Timișoarei privind recuperarea patrimoniului confiscat de rețele de influență ilegitimă din afaceri și politică, o realitate rușinoasă. Acțiunea de demolare a unor clădiri construite ilegal pe malul Begăi a fost punctul culminant al discursului complex cu care Dominic Fritz a venit în fața unei săli arhipline.

Nu a lipsit nici salva de artilerie electorală transmisă către fostul primar Nicolae Robu, care a revenit în prim planul PNL Timiș în postura de candidat pentru viitoarele alegeri. Dominic Fritz a amintit despre foștii directori din camarila robuliană aflați în relații intime cu DNA, unii fiind deja trimiși în judecată pentru fapte de corupție, dar și despre suculentul subiect al concursurilor trucate pe bandă rulantă în mandatele trecute, recent fosta șefă de la Resurse Umane semnând cu procurorii un acord de recunoaștere a faptelor.

De la latura urâtă, Dominic Fritz a revenit în prezent și a punctat împreună cu viceprimarul Ruben Lațcău proiectele de modernizare a infrastructurii aflate în derulare. S-a vorbit și despre rata foarte bună de absorbție a fondurilor europene, care a ajuns, potrivit celor doi, la 80% în prezent, după ce în mandatul trecut a fost sub 1%.

Un moment interesant al evenimentului a fost invitarea pe scenă a scriitoarei Adriana Babeți, care a avut o intervenție elegantă despre istoria bună a Timișoarei, despre europenismul care se manifestă aici de peste 200 de ani. Într-o perioadă în care apetitul pentru politică al oamenilor este din ce în ce mai scăzut, se poate spune că USR a reușit aseară să organizeze un eveniment de profil reușit, iar asta s-a datorat formei moderne de organizare, discursurilor directe și fără balastul propagandistic care însoțește astfel de manifestări, inclusiv președintele partidului Cătălin Drulă având o abordare relaxată în speech. Fostul ministru al Transporturilor și-a amintit de unde a pornit filiala Timiș a USR, într-o perioadă în care se simțea nevoia de un suflu nou pe scena politică, iar apoi s-a axat pe situația generală din administrația locală și centrală din țară, unde oamenii care se luptă cu clanurile mufate la banul public sunt tot mai puțini sau marginalizați.

Evenimentul s-a închis cu prezența pe scenă a consilierilor municipali și județeni ai USR, alături de parlamentari și membri ai birourilor de conducere, după care a urmat un al doilea dialog, de data aceasta între primar și Paula Romocean, liderul de grup al consilierilor locali. Probabil că Dominic Fritz a vrut să sublinieze faptul că USR nu e un partid de misogini, așa cum e acuzat în ultimele zile, însă oricum din acest punct de vedere liderii centrali ai formațiunii ar putea să caute resurse umane și în zona feminină, deoarece în ciuda europenismului afișat în USR nu sunt foarte vizibile doamnele…