Noul an școlar bate la ușă, astfel că pregătirile pentru reîntoarcerea elevilor la cursuri sunt în toi, în Timiș. În total, aproape 100.000 de școlari sunt așteptați în bănci pe 13 septembrie, în cele 591 de unități de învățământ din județ. Acestea își desfășoară activitatea în 909 clădiri.

În privința pregătirii acestora din punct de vedere al măsurilor de protecție în contextul pandemiei de Covid-19, Prefectura Timiș informează că doar două unități de învățământ nu fost încă dotate cu dezinfectanți de mâini și/sau de suprafețe, iar 80 de școli nu au încă măști de protecție. De asemenea, la unele unități dintre unități lipsesc și termometre. Însă Marin Popescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, a dat asigurări că până în momentul în care va suna clopoțelul, toate unitățile vor fi dotate cu termometre, măști de protecție și dezinfectanți.

În ceea ce privește mobilierul, există zece unități de învățământ care au mobilier în stare proastă și nouă care au mobilier insuficient, însă problemele vor fi remediate până în 13 septembrie.

La fel ca în anii precedenți, mai multe școli din județul Timiș nu au reușit să obțină autorizațiile de funcționare necesară. Astfel, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș transmite că din totalul celor 909 clădiri cu destinație de învățământ, 743 de clădiri nu fac obiectul autorizării pentru securitate la incendiu (nefiind necesară obținerea autorizației), iar din celelalte 175 de clădiri, 87 dețin autorizație de securitate la incendiu, iar 88 nu dețin această autorizație. Din acestea 88 care nu dețin autorizație, pentru 34 s-a emis de către ISU un aviz prealabil, urmând a primi autorizația de securitate la incendiu, la finalizarea lucrărilor menționate în aviz.

În ceea ce privește situația autorizațiilor sanitare de funcționare emise de către Direcția de Sănătate Publică Timiș, 14 unități de învățământ nu dețin autorizație. Este vorba de șapte grădinițe, patru școli și trei licee. Totodată, alte 13 sunt în curs de autorizare.

De asemenea, s-a verificat și modul de asigurare a pazei la nivelul școlilor. Astfel, a rezultat că sunt 286 de școli, 41 în mediul urban și 245 în mediul rural care nu dispun de pază umană și nici de sisteme tehnice de supraveghere video. Dintre acestea, 211 sunt grădinițe și 75 școli primare și gimnaziale.

Chiar dacă există anumite deficiențe, școala va putea începe în 13 septembrie 2021 în toate unitățile de învățământ din județul Timiș”, a declarat Zoltan Nemeth, prefectul de Timiș.