Maia Sandu a primit, weekendul trecut, Premiul Timișoara Pentru Valori Europene, în cadrul unei ceremonii organizată de primărie. Distincția a constat și într-un premiu în bani, în valoare de 30.000 euro, banii fiind strânși de Primăria Timișoara din sponsorizări.

Iată că o deputată a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), partidul de guvernământ, a declarat miercuri că legislaţia nu permite ca şefa statului să accepte un astfel de cadou. În aceste condiții, Maia Sandu a cerut clarificări la Consiliul Național Anticorupție.

Premiile internaţionale oferite pentru progresele Republicii Moldova, în semn de apreciere pentru eforturile Preşedintei Republicii Moldova constituie o recunoaştere a realizărilor tuturor cetăţenilor şi adeziunii faţă de valorile democraţiei şi libertăţii. Astfel de premii, din punctul nostru de vedere, nu se încadrează în noţiunea de cadouri, prevăzută în legislaţia naţională. Pentru a clarifica orice suspiciune, instituţia prezidenţială a trimis un demers către CNA ca să ne ofere un răspuns despre modul în care legislaţia tratează astfel de situaţii. În momentul în care va fi clar dacă legea permite recepţionarea acestuia, instituţia prezidenţială va acţiona transparent şi va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse”, a explicat Irina Gotisan-Sotnic, purtătoarea de cuvânt a preşedintei Maia Sandu.