Revoltă în rândul a o mulțime de timișoreni. Asta după ce o femeie care a luat un câine din adăpostul Danyflor a povestit, pe Facebook, în ce condiții jalnice sunt ținute animalele.

Când am pășit pe ușa aceea, înainte de care lumea mai părea măcar un pic normală, și am intrat în locul unde am văzut și auzit minim 500 de câini care lătrau toți la unison, mi s-a cutremurat pământul sub picioare. Câini de toate formele și mărimile sunt înghesuiți în țarcuri insalubre, ce duhnesc a rahați vechi, a sânge proaspăt, a infecții, a mâncare râncedă. (…) Ajungem la țarcul E5. 7 câini înghesuiți grămadă, câini mici și mari, câini agresivi și câini terifiați puși laolaltă. 7 câini și 3 “căsuțe” infecte și reci într-un țarc. Acolo dorm câinii cu rândul?? Că eu nu înțeleg”, a povestit Cristina Iulia Ciubotă, pe rețeaua de socializare.

Ulterior, Dominic Fritz a anunțat că echipe ale Primăriei Timișoara au început să facă verificări la adăpost.

La fel ca foarte mulți dintre voi, sunt, nu știu, siderat, revoltat. Am stat mult astăzi și cu colegii să vedem, să verificăm ce putem face ca să evităm astfel de situații, dar și să ne asigurăm că avem o strategie clară ca așa ceva să nu se întâmple. Colegii sunt pe teren și se face o anchetă. După descrierea a ce s-a întâmplat, e clar că nu s-au respectat anumite proceduri, anumite reguli, anumite prevederi din contract. În același timp, sper să intervină și alte autorități. De exemplu, Direcția Sanitar-Veterinară, Poliția Animalelor, pentru că nu sunt în subordinea noastră, a primăriei. În același timp, e important să înțelegem că Timișoara este singurul oraș sau singurul loc din tot județul Timiș care nu eutanasiază câini. Dacă un câine este prins în jurul Timișoarei, nu este pe raza Timișoarei, atunci, de obicei, primăriile au un contract cu Danyflor, dar doar pentru două săptămâni, după ce plătesc pentru omorârea lui. Și ăsta de fapt e motivul că câinii care stau pe o perioadă mai lungă sunt toți din Timișoara, pentru că toți ceilalți îi omoară. Eu cred că decizia este corectă, să nu-i eutanasiem, dar bineînțeles că nu e nicio bucurie dacă sunt apoi ținuți în astfel de condiții”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a amintit despre proiectul instituției privind realizarea unui adăpost public pentru câini.

Pentru mine e foarte clar de ceva vreme că nu putem să externalizăm un astfel de adăpost la o firmă privată, pentru că întotdeauna profitul va fi mai important decât bunăstarea animalului. Tocmai de aceea, de peste un an lucrăm la construcția unui adăpost propriu, care este în proprietatea primăriei, care este administrat de primărie și unde nu depindem de bani. Acum suntem în ultima fază a PUZ-ului, care de fapt ne va fi donat, și putem să începem în curând cu proiectul tehnic și apoi și cu construcția, care nu va fi prea complicată. E clar că în acest adăpost (n.r. Danyflor) va fi foarte greu să facem ceva mai bun. Dacă aș putea să închid de mâine, aș face-o, dar neexistând o altă variantă fizică de azi pe mâine, nu se poate. Noi anul trecut am pornit o campanie de sterilizare gratuită și vă încurajez dacă cunoașteți oameni care nu și-au sterilizat câinii să le spuneți. Bineînțeles că încurajez și adopția. Eu acum patru săptămâni am luat un câine de pe stradă, are cinci luni, e un câine absolut superb, inteligent, iubitor. E o experiență mult mai profundă, cred eu, decât un câine de rasă. Dacă aveți posibilitatea să adoptați, faceți-o”, a afirmat edilul-șef.