PSD Timiș nu există în Timișoara și județ. E o realitate acceptată de cei mai fideli votanți, simpatizanți și adversari ai celui mai mare partid din România. Astăzi, filiala Timiș este la cel mai înalt nivel de reprezentare la nivel central, după perioada Ilie Sârbu: președintele organizației este al treilea om în stat, fostul lider este ministru al Transporturilor, ca să nu mai vorbim despre diversele funcții la București deținute de pesediști timișeni.

Această situație însă nu se regăsește în plan local, în mod paradoxal. Motivele sunt multiple, însă cel mai clar este legat de faptul că liderul Alfred Simonis nu are priză la electorat, în ciuda abilității sale politice și a inteligenței pe care o manifestă atunci când e în arenă. Despre Sorin Grindeanu nu sunt multe de spus în Timiș, pentru că deși e un ministru eficient și cu rezultate, acesta s-a îndepărtat constant de viața politică a organizației, este un lider național și e puțin probabil că va mai intra vreodată într-o cursă electorală județeană.

Succesul absolut al lui Grindeanu a fost în anul 2016, când a condus filiala la a treia victorie pentru șefia Consiliului Județean Timiș, după celebrul Ilie Sârbu – cel mai bun produs al politicii bănățene postdecembriste – și de versatilul Titu Bojin, care în 2012 a câștigat la vot direct președinția CJT. Revenind în prezent, anul electoral 2024 îi găsește pe pesediști undeva lângă un peron secundar al unei imaginare gări politice, pe unde nu prea circulă locomotive, asta ca să rămânem în zona domnului Sorin Grindeanu. Partidul nu are nici măcar o listă scurtă de potențiali candidați pentru funcțiile de primar și președinte de consiliu județean.

Varianta pentru CJT vehiculată în mediile interne este profesorul medic Dorel Săndesc, în prezent director al Spitalului Clinic Județean de Urgență, care însă nu a fost lansat în cursă și nu e clar dacă va intra în joc sau doar se joacă cu Fredi (Alfred Simonis – n.r). Dar județul încă poate fi mobilizat cu chin cu vai de PSD…Timișoara însă pare un bastion părăsit de liderii județeni și naționali. Niciun șef de cartier sau membru simplu de partid nu credem că pricepe ce se întâmplă în oraș și mai ales de ce nu apare încă numele candidatului.

Aici nu sunt multe variante, iar singura cu șanse rezonabile și decente probabil că ar fi a profesorului Sorin Ionescu, actualul subprefect al județului. Cu o istorie profesională impecabilă, Ionescu este singurul care se potrivește profilului social-democraților timișoreni autentici: fost director de succes al unui colegiu de prestigiu, fără controverse sau pete negre în istoric, cultivat, echilibrat și deschis spre dialog.

Fiecare zi care trece în anul 2024 fără ca PSD să anunțe candidații pentru funcțiile importante din Timiș reprezintă un minus electoral, inclusiv la primul test, alegerile europarlamentare. Fără candidați la locale, cum va mobiliza PSD Timiș electoratul la primul test, din această primăvară?

Preluare foto: unsplash.com