Timișoara scapă, deocamdată, de carantina de noapte, la sfârșit de săptămână. Asta după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a schimbat incidența de la care se impune o astfel de măsură. Concret, se va putea circula doar cu declarație pe proprie răspundere între orele 20.00 și 05.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică dacă rata de infectare va fi mai mare de șase la mia de locuitori, și nu de patru la mia de locuitori.

În aceste condiții, de măsura carantinării de weekend scapă și localitățile Giroc, Dudeștii Noi, Giulvăz, Dumbrăvița, Ghiroda, Pădureni, Sacoșu Turcesc și Parța.

De asemenea, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis și ca magazinele să se închidă la ora 18.00, în weekend, dacă rata de infectare va depăși șase la mia de locuitori, iar copiii cu vârste sub 12 ani nu vor mai fi nevoiți să se testeze pentru a participa la activități unde accesul este permis sub această condiție.

Totodată, persoanele vaccinate vor putea ieși din casă în localitățile în care rata de infectare va fi mai mare de 6.

Astăzi, la Timișoara, rata de infectare era de 4,77 la mia de locuitori.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a salutat noile decizii luate la nivel național și a afirmat că spitalele din oraș sunt pline de persoane infectate cu noul coronavirus, astfel că a făcut un apel la populație să se vaccineze.

Salut decizia premierului Florin Cîțu de a reveni asupra hotărârii de a impune restricții generalizate asupra localităților, precum Timișoara, pentru vaccinați și nevaccinați deopotrivă. Anunțul de astăzi privind libertatea de mișcare pe baza certificatului verde va stimula vaccinarea și va susține economia, în special sectorul Horeca. Este o victorie a normalității și mă bucur că vocea noastră s-a făcut auzită. Apelul de ieri cerea exact acest tip de acțiune: libertate de mișcare și de întrunire a celor vaccinați, cu respectarea măsurilor de protecție, încurajarea și extinderea vaccinării, sprijinirea mediului economic. Dar să nu uităm: situația este în continuare foarte serioasă. Spitalele din Timișoara sunt pline. Vă rog mult să fiți la fel de precauți cum ați fost la începutul pandemiei. Purtați mască, păstrați distanța și, dacă nu ați făcut-o deja, vaccinați-vă. Este singura cale să ieșim din acest coșmar”, a declarat Dominic Fritz.