Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, le transmitea la sfârșitul anului trecut autorităților locale să vină cu solicitări în cazul în care doresc să realizeze diferite lucrări de infrastructură, în locul instituției pe care o conduce. Astfel, Primăria Timișoara a cerut să realizeze centura de vest a orașului, având sprijinul financiar al Ministerului Transporturilor. Între timp, și Consiliul Județean Timiș a făcut o cerere în acest sens, dar Sorin Grindeanu nu a oferit niciun răspuns până în acest moment.

Referitor la centura de vest, am două solicitări. Una de la Primăria Timișoara și alta de la Consiliul Județean Timiș. Rugămintea mea este să existe dialog între autoritățile locale, astfel încât această aparentă concurență să nu ducă la altceva. Am mai avut exemple de acest fel și în anii trecuți, astfel că cel mai bine este ca lumea să stea la masă. Eu sunt dispus oricând, respectând cadrul legal, să semnez acest protocol”, a declarat ministrul Transporturilor.

Având în vedere faptul că centura de vest trece pe raza orașului Timișoara, dar și a localităților Sânmihaiu Român și Săcălaz, Sorin Grindeanu spune că Primăria Timișoara ar putea realiza acest proiect doar dacă se constituie, alături de cele două localități, într-o asociație de dezvoltare intercomunitară.

Dacă nu, cine poate realiza în mod direct lucrările în acest moment este Consiliul Județean Timiș. Dacă se transformă, în schimb, acest proiect într-o bătălie între autoritățile locale, nu va putea face nici CJ Timiș lucrările, chiar dacă va avea protocol semnat cu Ministerul Transporturilor, pentru că are nevoie de avize și autorizații care țin de Primăria Timișoara. I-am transmis primarului Timișoarei, o să-i transmit și șefului Consiliului Județean Timiș, că îmi doresc să semnez protocolul, dar să se pună la masa discuțiilor, să ajungă la un numitor comun. Când au făcut asta, în 24 de ore eu semnez protocolul de care aminteam mai devreme”, a detaliat ministrul Transporturilor.

Pe de altă parte, Alin Nica, șeful Consiliului Județean Timiș, spune că instituția pe care o conduce poate realiza această investiție.

Consiliul Județean Timiș reafirmă intenția fermă de preluare, pe bază de protocol de implementare, a proiectului Variantei de Ocolire Timișoara Vest, fapt confirmat ca fiind legal posibil chiar de către ministrul Transporturilor. Îngrijorarea privind eventuala blocare a proiectului de către Primăria Municipiului Timișoara prin neeliberarea avizului, o consider neîntemeiată deoarece un aviz se eliberează în baza unei documentații, altfel vorbim despre metode de șantaj și despre abuz în funcție. Iar dacă ne îndreptăm atenția asupra unor astfel de detalii, observăm că eficiența administrării proiectului ar crește dacă acesta ar fi derulat de către organismul care emite certificatele de urbanism, în speță, Consiliul Județean Timiș”, a declarat Alin Nica.